22-01-2009 Interview met Ger.nl

Kirsten Verdel

De 31-jarige Kirsten Verdel uit Rotterdam werkte vanaf juni als medewerkster op het hoofdkantoor van het Democratic National Committee. Bij het campagneteam van Barack Obama wel te verstaan. Afgelopen maandag publiceerde Kirsten haar boek waarin ze vertelt over haar belevenissen in de Verenigde Staten. Een dag later was de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president, wat natuurlijk twee dagen met samengeknepen billetjes op de bank betekende voor Kirsten. Tijd voor GeR om beter kennis te maken met de Nederlandse campagnemedewerkster van Obama.


Hoe kwam je erbij om voor het campagneteam van Obama te gaan werken?

“Ik heb veel campagnewerk gedaan voor de Partij van de Arbeid in Nederland de afgelopen jaren. Eigenlijk ben ik er min of meer per ongeluk ingerold. Ik ben met een speciale beurs naar Canada gegaan om onderzoek te doen naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daar ben ik in contact gekomen met de oud-communication- en research director van Bill Clinton, die mij vervolgens een baan aan bood. Ik wilde sowieso dat er na acht jaar Bush weer een democraat in het Witte Huis kwam, dus ik zei daar geen nee tegen. Op dat moment was overigens nog niet bekend dat het voor Obama zou zijn, want toen lag de strijd tussen de democraten onderling nog helemaal open.”

Wat voor werkzaamheden heb je precies gedaan voor de campagne?
“Ik heb me beziggehouden met rapid respons, dat is het direct reageren op uitspraken van de tegenstander, met name John McCain en Sarah Palin. Ook heb ik veel opposition research gedaan, dat is het langere voorbereidende onderzoekswerk naar de oppositie. Daarnaast heb ik me gebogen over Obama’s debatvoorbereiding. Daarbij analyseer je de sterktes en zwaktes van beide kandidaten door zowel naar stijl als naar inhoud te kijken. De laatste twee weken van de campagne ben ik naar Pennsylvania gestuurd om daar vrijwilligers te trainen.”
 
Heb je nog bijzondere of opmerkelijke dingen meegemaakt als campagnemedewerkster?
“Het leukste was toch wel direct na Obama’s overwinningsspeech op 4 november. Ik was toen in Washington D.C., en toen we naar buiten gingen stond daar een enorme mensenmassa. Iedereen liep één bepaalde richting op, dat bleek naar het Witte Huis te zijn. Daar stonden toen duizenden mensen die dingen riepen als ‘Hey Bush, get the hell out of our house!’, dat was echt superleuk.”
 
Hoe kwam je op het idee om een boek over jouw belevenissen te schrijven?
“Ik liep al wat langer rond met het idee om er een boek over te schrijven, maar ik kende geen uitgevers en ik had geen zin om een boek te schrijven wat vervolgens niemand wilt uitbrengen. Ik heb toen een tip van een vriend gekregen om het bij uitgeverij Converse te proberen en zij vonden het een goed idee. Na mijn terugkomst uit de Verenigde Staten ben ik naar Frankrijk gegaan en daar heb ik eigenlijk in een week mijn boek geschreven.”
 
Heb je Barack Obama ook persoonlijk gesproken?
“Ik heb hem een paar keer kort ontmoet, waarvan de laatste keer wel het leukste was. We waren toen in het campagnekantoor in Pittsburgh, Pennsylvania, een week voor de verkiezingen. Daar heb ik Obama nog net kunnen vertellen dat negentig procent van de Nederlanders op hem zouden stemmen als ze daarvoor de kans hadden. Daar moest hij wel om lachen en zei dat ik iedereen maar moest bedanken namens hem.”

Auteur: Jara de Boo

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*