510 EUR voor de Zonnebloem! Volgend jaar loop ik 110 kilometer… pin me down!

Ik zocht sponsors, en ik vond ze. In slechts drie dagen tijd heb ik toch nog 510 EUR op weten te halen. Met dank aan vrienden, collega’s bij XS4ALL, collega PvdA-statenleden en ook SGP/CU, D66 en SP. Ik heb inmiddels begrepen dat De Zonnebloem vandaag het water in gaat, dus het komt allemaal goed. Van de benodigde 14 miljoen EUR zjin er al 10 binnen, de rest moet door dit soort sponsoracties ook snel binnen zijn!


Achter de tafel van links naar rechts: Martin Loose (statenlid), Martin Huls (fractievoorzitter PvdA-statenfractie), Kirsten Verdel (statenlid), Jeltje van Nieuwenhoven (gedeputeerde) en Luuk Blom (Tweede Kamerlid). Staande op de achtergrond: Burgemeester van Pelt (Oostflakkee)

De dag was verder enerverend. Na een korte begroeting van collega PvdA-ers in het gemeentehuis van Oude Tonge vertrok ik samen met Tweede Kamerlid Hannie Stuurman en gewestelijk bestuurder Bart Bouman naar Herkingen om een stukje van De Omloop te bekijken. Dit was het 80 kilometerpunt en daar stapten veel mensen uit de 110 kilometer lange wandeltocht. Blaren, stijve spieren en kapotte gewrichten waren de hoofdoorzaak van de vele uitvallers. Na een interview met de lokale radio over onze activiteiten die dag trokken we al snel verder naar het vertrekpunt van de jeugdomloop: 5- en 6-jarigen die 5 kilometer wandelden. Dat stukje zouden wij ook meelopen. Bij de start werd ik weer geinterviewd door Radio Flakkee, waarbij ik werd geintroduceerd als VIP. Ze zijn gek! Ik een VIP. In mijn wildste dromen nog niet, ha! Dat beeld probeerde ik snel recht te zetten, ik was ook maar een loper. Samen met de voorzitter van De Omloop en zijn twee estafette partners liepen we die laatste vjif kilometer. Veel geleerd over Goeree-Overflakkee, onder andere over de problematiek met de ambulancezorg, de stijgende overlast van vrachtverkeer, het vertrek van de landbouw van het eiland en de grote wanhoop van de eilandjeugd, die nauwelijks voorzieningen heeft en ook niets krijgt, wat ze ook proberen. Dit werd later op de dag door de jongeren zelf uitgelegd, in een debat onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven, waar ik ook aan tafel schoof. Dat de gemeentes op het eiland het lieten afweten als het jongeren betreft was heel duidelijk, maar toen werd gesuggereerd dat de provincie er niets aan kan doen omdat de gemeente nu eenmaal over dat soort zaken gaat, greep ik toch maar even in. Natuurlijk zijn er wel manieren waarop de provincie te hulp kan schieten. Een stichting zou bijvoorbeeld een subsidie aan kunnen vragen voor een cultureel centrum (ik noem maar wat). En ook meende ik te weten dat er wettelijke bepalingen zijn waarin staat wat er minimaal aan jongerenvoorzieningen moet zijn in een gemeente. Ik vroeg mij af of de gemeentes op het eiland zich daar wel aan hielden. De jongeren gaan contact zoeken met het ministerie van VWS om te kijken wat die minimum eisen zijn. Ik ben benieuwd. We zullen het er zeker nog over hebben!


Wederom van links naar rechts: Jan-Evert Keman (statenlid), Jeltje van Nieuwenhoven (gedeputeerde), Hannie Stuurman (Tweede Kamerlid) en Kirsten Verdel (statenlid).

Ondertussen was ik dus nog met die vijf kilometer bezig. Een eitje natuurlijk, nog geen uur wandelen. Maar aan het eind werden we wel opgewacht met bloemen, en een pakket van de organisatie met een Omloop t-shirt en andere cadeautjes. Ik voelde me eigenlijk gegeneerd, deze eer kwam ons niet toe! Ik beloofde dan ook direct aan alles en iedereen dat ik volgend jaar met de hele Omloop mee zou doen. Pin me daar op vast, beloofd is beloofd!

Onderweg kwam ik ook Wim Derksen tegen, die aan het hardlopen was, tegen de stroom in (altijd tegen de stroom in!). Na het jongerendebat reed ik nog even naar zijn huisje daar, wat een fantastisch uitzicht heeft over het eiland. Ook hij kondigde aan volgend jaar de 110 km te gaan wandelen, dus de suggestie om samen te gaan lopen kwam al snel naar voren. Dus nu kunnen jullie twee mensen er op vast pinnen. En volgend jaar natuurlijk allemaal langs de kant komen juichen, 24 uur lang! Ha! De datum weet ik nog niet, maar ik gok dat het 25-26 augustus wordt. Dat u het alvast even in uw agenda zet. :)))

Na nog even met zijn allen bij de finish gekeken te hebben (de laatste anderhalf uur waren inmiddels ingegaan en de lopers zagen er steeds vermoeider uit) werd het tijd om weer naar de grote stad te rijden. Rotterdam…!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*