5.397 handtekeningen overhandigd aan wethouder voor ijsbaan Rotterdam

Vanmiddag overhandigde de legendarische schaatskampioen Kees Verkerk de 5.397 handtekeningen die de afgelopen tijd via de actiesite www.ijsbaanrotterdam.nl zijn verzameld aan wethouder Antoinette Laan. De steunbetuigingen zijn bedoeld om het pleidooi voor een 400 meter kunstijsbaan in Rotterdam kracht bij te zetten.

Er wordt al bijna 60 jaar over een ijsbaan gepraat in Rotterdam, het wordt nu hoog tijd dat de stad van ‘geen woorden maar daden’ haar eigen slogan eens waarmaakt. Meerdere malen beloofde de politiek een ijsbaan, maar telkens ging het niet door.

Voor de duidelijkheid even twee dingen. Ten eerste wil het actiecomité geen geld van de gemeente. We bedelen niet om subsidie, maar willen slechts dat de gemeente haar steun uitspreekt voor een ijsbaan, een plek in de stad aanwijst waar de baan kan en mag komen en de grond daarvoor ter beschikking stelt. De échte kosten, dus het bouwen van de ijshal, willen we overlaten aan het bedrijfsleven, dat ook zeer serieuze interesse heeft getoond. Dat geldt voor zowel de bouw als de exploitatie van de ijsbaan! Bedrijven als KPN, Unilever en Rabobank steunen het initiatief.

En daarmee kom ik op het tweede punt: veel mensen denken dat alle ijsbanen in Nederland verliesgevend zijn, naar aanleiding van een onderzoekje van de NOS. Dat is niet juist. Banen die al decennia geleden gebouwd zijn en dus verouderde koelingsmechanismen gebruiken en banen die slechts in de wintermaanden open zijn, díe zijn verliesgevend. Banen als die in Breda en Hoorn die heel nieuw zijn en dus efficiënte koelingsmechanismen hebben en multifunctioneel zijn zodat ze ook in de rest van het jaar geld kunnen verdienen (bijvoorbeeld met congressen, concerten en tenniswedstrijden) zijn wél rendabel. Rotterdam wil een nieuwe en multifunctionele baan. De extra plus voor Rotterdam is zelfs dat hier natuurlijk heel veel mensen wonen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 500.000 bezoekers per jaar naar een ijsbaan in de maasstad zouden komen. Dat maakt de baan zelfs nog eerder rendabel.

De vraag aan de wethouder was dan ook heel simpel: denk met ons mee, stel wat ambtenaren beschikbaar om samen met de ijsclub, KNSB en ondernemers aan een concreet plan te werken. En dan gewoon gáán!

Iedereen die heeft getekend: bedankt!

Hart van Nederland had een item over de actie en filmde ons al klunende: kijk het item HIER.
Schaatsen.nl had een nog langere videoreportage, die is hier te zien.

Hieronder: Jacolien, Sander en ikzelf al klunende op de Coolsingel, met Kees Verkerk in het midden die de handtekeningen laat zien en oud-schaatsbondscoach Ab Krook die het startschot geeft. Doekle Terpstra was ook aanwezig, namens de KNSB.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*