58 films in de bioscoop in 2013

Voor het achtste jaar op rij houd ik bij hoeveel en welke films ik in de bioscoop heb gezien. Dit jaar werden het er 58. Vorig jaar zag ik 78 films, het jaar daar weer voor was mijn absolute record met maar liefst 150 films. Dat terwijl ik er in 2010 ‘maar’ 58 zag. 2009 was het dieptepunt, met slechts 47 stuks. In 2008 waren het er nog 123, toen mijn record (zie hier voor de lijst). In 2007 zat ik op exact 100 (zie hier), in 2006 zag ik ook nog steeds 61 films in de bios (helaas geen overzicht van).

2013 was een ongelooflijk matig filmjaar. Dat heeft een reden: Hollywood is de laatste jaren, mede dankzij de economische crisis, heel erg behoudend geworden. Filmstudio’s gaan daardoor steeds vaker voor de ‘veilige’ keuze: bijvoorbeeld Despicable Me 2, The Fast and the Furious 6, Kick-Ass 2, The Hangover 3 of Iron Man 3. Zelden maakte ik een filmjaar mee waarin er zo absurd veel vervolgdelen of prequels werden vertoond. Dit alles kennelijk onder het motto: ‘never change a winning team.’ Het was ook op een andere manier te merken: de ‘nieuwe’ films, waar dus nog geen eerdere delen van bestonden, kwamen me voor een groot deel toch heel erg herkenbaar voor… Films worden steeds meer cliché. Bij actiefilms weet je tegenwoordig precies wanneer en hoe vaak er vechtsscenes komen, hoe die in grote lijnen verlopen, hoeveel liefdesscènes er volgen, je weet dat de bad guy eerst lijkt te winnen, etc, etc. Elk genre heeft zijn eigen voorspelbaarheid tegenwoordig. Creativiteit is anno 2013 heel ver te zoeken.

Waren er dan geen pareltjes in 2013? Eh.. nee. Ik heb een aantal films een 8 gegeven, maar hoger dan dat kon ik dit jaar echt niet vergeven. Ik hoop heel erg dat 2014 anders wordt..

8 Zero Dark Thirty
8 The Place Beyond The Pines
8 The Imposter
7 Django Unchained
7 Matterhorn
7 Borgman
7 Manhunt: Bin Laden
7 The Hunger Games: Catching Fire
7 We’ re The Millers
7 Broken
7 Stoker
7 Nebraska
7 The Secret Life of Walter Mitty
7 Wolf of Wallstreet
7 Arbitrage
7 More Than Honey
7 Now You See Me
7 The Heat
7 Elysium
7 Prisoners
7 What Maisie Knew
7 Dirty Wars
7 Iron Man 3
6 No
6 A Good Day To Die Hard
6 The Last Stand
6 Silver Linings Playbook
6 American Hustle
5 The Sweeney
6 Lee Towers: The Voice Of Rotterdam
6 Oblivion
6 Malavita
6 Jobs
6 Gravity
6 De Nieuwe Wildernis
6 Pussy versus Putin
6 KINK
6 Saving Mr. Banks
6 Captain Phillips
6 Mission Congo
6 Man Of Steel
6 The Impossible
6 Hannah Arendt
6 Kon-Tiki
5 Side Effects
5 Olympus Has Fallen
5 Star Trek Into Darkness
5 World War Z
5 Red 2
5 Behind The Candelabra
5 The Bling Ring
5 Rush
5 Feuten
5 The Last Of The Unjust
4 Quartet
3 Don Jon
3 Houses For All
2 The Master

 

This entry was posted in Films and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 58 films in de bioscoop in 2013

  1. Pingback: 18 films in de bioscoop in 2018 | Kirsten Verdel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*