7x Kirsten Verdel

Amerikadeskundige Kirsten Verdel verkondigt regelmatig een stevige mening in het Nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Ondanks Trump houdt ze van de VS, een land dat cultureel een grote invloed op ons heeft. “Het eerste bezoek aan Amerika is voor ons allemaal een feest van herkenning.”

 

 1. Mag je vaak opdraven sinds Trump president is?
  “Ja, maar ik beleef er geen plezier aan. Daarvoor is zijn presidentschap te schadelijk. Als hij ‘America First’ zegt, bedoelt hij: ‘Trump First, America Second’. Daarna denkt hij misschien aan de rest van de wereld. Je ziet het zelfs als hij onder een paraplu naar het vliegtuig loopt, en zijn vrouw en jongste zoon drijfnat laat regenen.”
 1. Zal de president lang aanblijven?
  “In november zijn er verkiezingen voor het Congres, dat hem kan afzetten. De Democraten lijken er goed voor te staan, maar de Republikeinen hebben de grenzen van kiesdistricten in hun voordeel aangepast, dus je weet het maar nooit. Pas als Trump impopulair genoeg wordt, zullen ook zijn partijgenoten hem – uit eigenbelang – laten vallen.”
 1. Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
  “Een moment dat helaas nooit heeft plaatsgevonden: de verkiezingsoverwinning van Robert Kennedy in 1968. Robert, die zich had  opgeworpen als verdediger van de zwakken in de samenleving, was hard op weg om president te worden toen hij werd vermoord. Ik ben heel benieuwd hoe de geschiedenis zou zijn gelopen als hij was blijven leven.”
 1. Ben je gedoopt?
  “Ik ben rooms-katholiek gedoopt. We gingen vroeger altijd naar de kerk, maar toen ik 11 was, ging ik steeds meer vragen stellen en realiseerde ik me dat ik niet geloofde. Ik zag geen wetenschappelijk bewijs dat er een God is. Ik ben wel bekend met de Bijbelverhalen, die ik wel zie als vaak mooie morele verhalen over goed en kwaad, maar meer ook niet.” 
 2. Wat is het mooiste plekje op aarde?
  “Het westen van Canada vind ik het mooist. Vancouver is een perfecte uitvalsbasis voor bezoekjes aan de bergen, het strand, een fjord-achtige kuststreek en de haven. De mensen zijn heel vriendelijk in dit prachtige gebied, dat een heel aangenaam klimaat heeft.”
 1. Wat is de leukste smoes die je hebt gebruikt?
  “Leuk was het niet. Op 11 september 2001 zat ik met wat medestudenten achterin een collegezaal te klieren. Toen de professor riep dat we stil moesten zijn, antwoordde ik: ‘Maar er is net een vliegtuig het WTC binnen gevlogen!’ Iemand had daar net een sms’je over gekregen, maar ik had geen idee wat het WTC was. Het college stopte direct en met mijn smoes bleek een nieuw tijdperk te zijn begonnen.”
 1. Wat is je meest onhebbelijke gewoonte?
  “Ik onderbreek mensen als ik wel kan bedenken wat ze verder nog gaan zeggen. Ruud Lubbers, met wie ik bevriend was, had dat ook heel sterk. Dan voelde ik hoe irritant dat kan zijn, maar ik vind het een groot gemis dat deze intelligente man is overleden. In het Nieuwsforum val ik mensen soms heel bewust in de rede. Dan denk ik: er is genoeg onzin uitgekraamd, nu mag ik even!”
Personalia
– 40 jaar.
– Studeerde Bestuurskunde in Rotterdam.
– Was voor PvdA onder meer Statenlid in Zuid-Holland.
– Werkte in 2008 voor presidentscampagne Barack Obama.
– Schreef Van Rotterdam naar het Witte Huis en Project Homerus.
– Senior adviseur bij adviesbureau Dröge & Van Drimmelen.
– Lid van het Nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken (EO/NOS).
Langs de Lijn En Omstreken 
Maandag t/m vrijdag 20.30 uur, NPO Radio 1

Kirstenverdel.nl

Gepubliceerd in: EO Visie, juli/augustus 2018

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*