An Inconvenient Truth

An Inconvenient Truth. Deze film van Al Gore waarschuwt voor de desastreuze gevolgen van het broeikaseffect op het klimaat. Ik had er al veel over gelezen, maar ik had de film zelf nog niet gezien. En die is ontluisterend. Het meest adembenemende moment is ergens halverwege de film. Dan komt er een grafiek in beeld waarin de opwarming van de aarde en de uitstoot van CO2 in beeld wordt gebracht van de afgelopen 650.000 jaar. Verschillende ijstijden zitten hier inbegrepen. Maar de grafiek schiet volledig door het plafond in de laatste… 40 jaar. Nu al 2,5 keer zo hoog als in de koudste ijstijd. En met een voorzichtige prognose van een verdubbeling in de komende 40 jaar. Het is echt angstaanjagend. De film wordt geillustreerd met talloze filmbeelden en dia’s van aantastingen van het milieu over de hele planeet. Al zou maar 10 procent kloppen, dan nog is het vreselijk.

Ook een eye-opener: Er is onderzoek gedaan naar wat wetenschap en media nu zeggen over wel of geen gevolgen van menselijk handelen voor het klimaat. Er bleken 0 wetenschappelijke artikelen te zijn in een steekproef van 928 waarin de menselijke oorzaak van het broeikaseffect wordt ontkend. Echter, in de HELFT van de media-publicaties uit een eveneens representatieve steekproef werd gemeld dat er ‘twijfel’ is over deze kwestie. Twijfel die alleen gezaaid is door lobbyisten uit de olie- en gasindustrie en andere belanghebbenden die nu het milieu vervuilen. I rest my case. Ga zien die film. Bezoek www.climatecrisis.net. Verander je eigen gedrag. En dat van anderen waar je maar kunt.

Ook gezien: Stormbreaker. Een jeugdfilm naar een boek van Anthony Horowitz. Een van mijn favoriete schrijvers. De film was onverwacht verrassend spannend en goed, met veel actie en goed acteerwerk.

En een trailer gezien van Thank You For Smoking, een film over de tabaks-, wapens- en alcohollobbyisten. Relentless.

Goed voor kippenvel was de trailer van Kruistocht in Spijkerbroek. Ja inderdaad, van Thea Beckman. De film is een Engelstalige productie. And it should be. Beelden waren fantastisch. Maar ja, het idee alleen al: een verfilming van een van mijn favoriete jeugdboeken… I can’t wait. Vanaf 15 november in de bioscoop.

This entry was posted in Films, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*