Bioscoop, zalm en Hollanders in Beijing!

De Jin Mao-toren was fantastisch. De 2-na hoogste toren ter wereld, dus ik verwachtte veel mensen en een hoge entreeprijs. Op het Empire State Building stonden de mensen vorig jaar zes rijen dik, dus hoe erg zou het hier wel niet zijn? Wat bleek: we konden gratis naar binnen, gingen helemaal omhoog en daar was… niemand. Ongelooflijk. Voor 37 euro at ik er pasta en ik dronk verse jus d’orange. En vlak voordat we de nachttrein naar Beijing pakten, ging ik naar… de kapper. Die niet helemaal begreep hoeveel korter mijn haar moest. Dus werd het ineens een stuk korter dan ik bedoelde.


Maandag kwamen we aan in Beijing. We verblijven in het Far East hostel, vlakbij Tiananmen Square. Het bier kost hier 2 yuan, goedkoper dan waar ook. De grote aantallen toeristen vermaken zich dan ook prima. We begonnen de dag met een fietstocht door de stad. Erg leuk, maar daarna had ik het wel even gehad. Ik ging terug naar het hostel en kwam daar de hele dag niet meer uit.

Vandaag wel. We gingen naar de Chinese muur. Een must-see-must-do natuurlijk. Het was prachtig weer en na bijna twee uur rijden kwamen we in de bergen aan waar de muur staat. Een lange klim volgde, waarbij iedereen zo zweette van de hitte en inspanning, dat het leek alsof we in de stortregen hadden gelopen. Ik ben ook flink verbrand vandaag. Ik liep nog een flink stuk over een stuk muur dat verboden voor toeristen was, helemaal begroeid met planten en onkruid. Wel leuk, want het uitzicht vanaf de half ingestortte wachttoren waar ik uitkwam was fantastisch. Op de terugweg kwam ik nog vier mensen tegen die er Chinees uitzagen, maar die Hollanders bleken te zijn. Erg grappig. En we gingen met een… rodelbaan naar beneden. 1580 meter lang zonder te remmen. Vreselijk gaaf!

‘s Middags pakte ik een taxi naar de Orient Plaza, een gigantisch overdekt winkelcentrum met bioscoop. Daar kocht ik een kaartje voor Superman 4. Mijn eerste en enige keer bioscoop in China denk ik (tenzij ik morgen toch weer ga). In een zaal vol met Chinezen, zat ik uiteraard naast… twee Hollanders. Bart en Niels heetten ze en samen met hen ging ik na afloop van de behoorlijk vermakelijke film uit eten. Eindelijk zalm! Heerlijk. Ze vertelden me dat ze vorige week in Shanghai flink opgelicht zijn. Twee meisjes vroegen of ze meegingen iets drinken. Gezellig. En gezellig was het, vooral toen ze na enige tijd van cola overgingen op whiskey. En gezellig bleef het, tot de rekening kwam. 2.500 yuan, oftewel 250 euro. Pure oplichting dus. Een van hen moest achterblijven, terwijl de ander door een kleerkast werd begeleid naar een pinautomaat. Tja…

Morgen is een vrije dag. Eindelijk eens uitslapen. En daarna nog een keer uitgebreid de stad in en ‘s avonds met de hele groep in een schijnbaar heel speciaal restaurant eten. Ik ben benieuwd.

Filmpjes:
01. Jin Mao toren
02. De Chinese muur 1
03. De Chinese muur 2This entry was posted in Reizen, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*