Dag 65: Be Cool, Sneeuwstorm, Israel-Palestina

Gisteravond naar Be Cool geweest met Joaquin. Dat is de nieuwe John Travolta/Uma Thurman film. Ontzettend gehyped in Amerika en Canada, dus het kon niet veel zijn, maar het viel best mee. En met name in het begin zitten er een paar grappige opmerkingen in, die ik hier niet zal verraden. Blijf ook zitten tijdens het begin van de aftiteling trouwens!

We zijn overigens niet gaan schaatsen naar de bioscoop, wat het plan was, want het dooide als een gek, nadat het eerder op de dag vreselijk had gesneeuwd. En vandaag sneeuwt het ook al de hele dag, dus dat wordt weer niks (ja, we gaan vanavond weer naar de bios, naar The Jacket).

Vanmorgen had ik college ‘peace and conflict in the Middle East’, waar vandaag de Israelische ambassadeur in Canada te gast was om te praten over de ‘security fence’. Dat was razend interessant, vooral ook omdat er zowel Israeliërs als Palestijnen in de klas zitten, die zeer kritisch waren jegens hetgeen de ambassadeur vertelde. Zijn verhaal was natuurlijk erg eenzijdig, ook al probeerde hij te doen voorkomen alsof dat niet het geval was. Meest memorabele van zijn verhaal was kort samengevat dit: toen Israel het hek/muur ging bouwen, dienden de Palestijnen een klacht in bij het ICJ (International Court of Justice in Den Haag). Al voordat de zaak begon veroordeelde de ICJ het bouwen van de muur/hek, dus Israel besloot om zich niet te verdedigen, daar ze vonden dat er geen eerlijke rechtzaak zou zijn. De belangrijkste -en volgens de ambassadeur de enige- reden om de muur/hek te bouwen, was om terroristische aanslagen te voorkomen, die sinds de tweede Intifada na 2000 weer in alle hevigheid waren toegenomen (20.000 incidenten, waaronder 137 zelfmoordaanslagen met 431 Israelische doden, en 1500 Israelische doden in totaal, sinds september 2000). Maar in de uiteindelijke uitspraak van het ICJ (die de muur illegaal verklaarde), wordt het woord terrorisme niet één keer genoemd. En dat document telt iets van veertig bladzijdes, dus ze hebben echt hun best moeten doen om het te vermijden. Maar goed, het was informatief en erg interessant, ik hoop alleen wel dat de docent ook nog een Palestijnse woordvoerder uitnodigt!

En nu… een ander college… *zoef*

This entry was posted in Reizen, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*