De gekte op de Amsterdamse huizenmarkt neemt nóg verder toe

amsterdamEr staan op dit moment slechts 14 woningen op Funda binnen de Amsterdamse ring die een minimale oppervlakte van 75m2 hebben en minder dan 300.000 euro als vraagprijs hebben. Maar het is nog erger: 10 van die woningen zijn al verkocht, 2 staan er sinds vandaag pas op en 2 staan er om onverklaarbare reden ‘al’ twee maanden op.

Serieus: 3 ton voor een appartementje van 75 vierkante meter. Dat is echt idioot. En de gekte neemt nog steeds hand over hand toe. Een collega van mij deed vorige week een bod op een woning met een vraagprijs van 280.000 euro. Ze werd het niet. De winnaar bood 350.000 euro.

Gewone bezichtigingen zijn er dan ook allang niet meer. Makelaars organiseren open huizen. Daar komen dan tussen de 20 en 200 mensen op af. Huizen gaan steeds vaker boven de vraagprijs weg daarbij. Na twee keer een te laag bod hebben uitgebracht worden mensen immers al wanhopig of gefrustreerd: ook zij gaan meer bieden. Net als in Rotterdam en Utrecht trouwens. En wellicht elders ook.

Iedereen die nu roept dat het alleen maar een bubbel is: dat is te kort door de bocht. Amsterdam is een gewilde stad, met weinig mogelijkheden tot uitbreiding. De hypotheekrente staat erg laag en zal voorlopig stabiel blijven of verder dalen. Dat niet alleen: met Tweede Kamerverkiezingen in aantocht is er nu geen politicus die zal durven pleiten voor ingrijpen in de oververhitte markt. De kans dat de prijzen tot in ieder geval maart 2017 doorstijgen is dus erg groot. Daarna zou er een rem kunnen komen. De overdrachtskosten die nu 2% zijn zouden zo maar weer naar 6% kunnen worden getild. Dat scheelt zo maar 12.000 euro op de eerdergenoemde woningen van 3 ton.

In de tussentijd is er steeds meer spillover te zien naar randgemeenten en zelfs verder. Amstelveen en Haarlem zijn ook al onbetaalbaar aan het worden.

En nee, mijn verwachting is dus níet dat dit een enorme bubbel zal blijken. Er zijn te weinig woningen in Amsterdam, en als internationale stad zal de vraag voorlopig alleen maar stijgen. Met lage rentes blijven ook hoge bedragen betaalbaar. Het probleem manifesteert zich eventueel pas als rentes weer stijgen en prijzen toch gaan dalen: dan kunnen ze moeilijker of niet verhuizen. Maar als ze blijven zitten, is er weinig aan de hand. Zie daar het volgende probleem: dan kan de doorstroming -opnieuw- vastlopen.

Oh ja, de huurprijzen zijn trouwens ook geëxplodeerd. Een woning van 75m2 kopen binnen de ring? 350.000 euro dus. Een zelfde soort woning huren? Dat begint vrolijk bij 1500 euro. Exclusief.

Veel plezier met jullie Amsterdam. Ik hoef er gelukkig niet heen.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*