De laatste dagen

Zelf had ik vandaag mijn eerste echte spontane gesprek in het Chinees. Ik moest een brief op de post doen, maar had nog een envelop en postzegel nodig. Ik dus naar het postkantoor. Toen ik de envelop geadresseerd had en aan de balie-medewerkster gaf, keek ze moeilijk naar de tekst op de envelop. Ik had er in Chinees ‘pinyin’ opgezet: HELAN (Nederland), maar ze kon geen pinyin lezen, alleen maar Chinese karakters. Daarop ontspon zich het volgende gesprek:

Zij: ‘Meiguo?’
Ik: ‘Meiguo? Bu Meiguo! Meiguo shi bu hao. Wo shi Helan. Helan shi hen hao!’
Zij: (lachend) Due bu chi…

(Vertaling: ‘Amerika?’ ‘Amerika? Nee, niet Amerika. Amerika is niet goed, ik kom uit Nederland. Nederland is heel goed!’ ‘Sorry’).

En ja, die tekst is erg kort door de bocht, maar meer nuance kon ik niet aanbrengen met mijn steenkolenchinees. Ik was allang blij dat ik er een complete zin uit kreeg en dat die nog te verstaan was ook, haha. Want wat is en blijft Chinees toch verschrikkelijk moeilijk…

Afijn, zometeen begint ons grote afscheidsfeest. Grote kans dat we daarna nog naar een nachtclub gaan. Morgen is dan onze eerste geheel vrije dag van de hele expeditie (!) en zondagochtend reizen we dan naar Houma. En vandaaruit op maandagmorgen naar het platteland. We weten nog steeds helemaal niets van de situatie daar. Waar we slapen, wat er te eten is, of er elektriciteit is, wat we er precies gaan doen. Spannend dus…

Ondertussen heb ik vannacht ook nog maar even een virtuele fles champagne opengetrokken toen ik twee keer kort achter elkaar wakker werd gesmst door wat tuig uit Nederland. De heren Moti en Van Heemst meldden allebei dat het college in Rotterdam eindelijk geinstalleerd is en aan de slag kan. Ik heb uitgerekend dat het totaal 265 dagen heeft geduurd nadat we met Peter’s campagne begonnen (eind augustus vorig jaar) voordat alles helemaal rond was. Wat een vreselijk hectische periode is het geweest. Het heeft al onze levens overhoop gegooid. Richard die de verbouwing van zijn huis 265 dagen lang stop heeft moeten zetten, de campagne ging doen en nu als vice-fractievoorzitter in de raad zit. Peter die afgelopen dinsdag uit de Tweede Kamer stapte na een 265 dagen waarin hij ongeveer 25 uur per dag bezig is geweest met Rotterdam. En ik die onder andere stopte met mijn baan bij het Ministerie van BZK, me ook vol in de campagne stortte, afstudeerde, een nieuw huis kocht en nu in China zit. Dat stond vorig jaar allemaal echt niet in mijn planning!

Spijt? Geen moment.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*