De Nieuwe Reporter 31/10/2007: De Amerikaanse verkiezingen en het mijnenveld op internet

Gepubliceerd op www.denieuwereporter.nl op 31 okt 2007
Door: Kirsten Verdel

In de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor 2008 zal waarschijnlijk meer dan een ophalen van geld voor hun campagnes. Al dan niet toevalligerwijs staan deze twee kandidaten ook bovenaan in de peilingen voor respectievelijk de Democratische en de Republikeinse partij. Ook al klinkt een miljard euro als een enorm bedrag, het geld vliegt uit de portemonnee bij de kandidaten. Het gaat onder andere op aan salarissen van campagnemedewerkers door het hele land, aan canvasmateriaal, telefoonteams, huis-aan-huis brochures, advertenties, bumperstickers en flyers, maar vooral aan vele Sopranos spoof die Hillary Clinton eerder dit jaar maakte. In het Youtube filmpje spelen Bill en Hillary de laatste minuten van de razend populaire mafiaserie na, met het campagnelied van Hillary op de achtergrond. En uiteraard met een politieke boodschap. Humor kan een sterk wapen zijn, maar is door de presidentskandidaten eigenlijk alleen bij een aantal talkshows en online te gebruiken. Dat had Hillary goed ingeschat.

Moslim
Kandidaten proberen goed nieuws over het eigen kunnen te verspreiden op het internet. Maar er zijn ook andere mensen actief. Campagnemedewerkers die hun eigen kandidaat promoten of juist andere kandidaten aanvallen. Zo was er deze zomer ook een gespeculeerd over een voorverkiezing in New Hampshire in december) komen er steeds hardere aanvallen op populaire kandidaten. Zo is er een smear campaign tegen hem werd gestart, waarin werd gezegd dat hij de onwettige vader van zijn geadopteerde dochter zou zijn. Doordat hij New Hampshire verloor, was hij ook kansloos voor de eindoverwinning.

Gevoelige informatie
De meest recente FraudFactor, waarop de Democraten ervan worden beschuldigd de verkiezingen in 2004 te hebben willen stelen. Dat is een invalshoek die ik nog niet eerder was tegengekomen over die verkiezingen.

Naast de aanvallen via websites met een specifiek onderwerp, e-mails en filmpjes, zijn er natuurlijk ook de weblogs. Opvallend daarbij is dat er veel gezaghebbende Democratische weblogs zijn, zoals het liberale Daily Kos. Maar aan de Republikeinse kant zijn dat soort blogs niet te vinden. New York Times of de Washington Post. Maar laten we onszelf niet in de maling nemen. Ook zij hebben een voorkeur. Maar hun journalistieke standaarden vereisen in ieder geval nog gedegen onderzoek, en artikelen op basis van feiten.

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*