De Pers: Scheringa: parlementaire enquête naar val DSB

Gepubliceerd: donderdag 9 september 2010 14:10
Update: donderdag 9 september 2010 14:31

Oud-DSB-topman Dirk Scheringa wil dat er een parlementaire enquête komt naar aanleiding van het faillissement van de bank vorig jaar oktober. ,,De onderste steen moet boven komen, zodat alle gedupeerden en spaarders hun geld terugkrijgen”, zei een emotionele Scheringa donderdag tijdens de presentatie van het boek Project Homerus – Het miljardenspel met DSB.

Volgens Scheringa is de kans groot dat er een dergelijke enquête komt. ,,Veel Kamerleden hebben al vragen gesteld over de ondergang van DSB. Ook zij willen duidelijkheid wie er verantwoordelijk is voor het faillissement. Daarom is het van belang dat er snel een nieuw kabinet komt.”

Project Homerus – Het miljardenspel met DSB

De oud-DSB-topman nam donderdag in het stadion van voetbalclub AZ het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Project Homerus – Het miljardenspel met DSB van schrijfster Kirsten Verdel. Zij maakte de ondergang van DSB van dichtbij mee. In het boek krijgen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) er flink van langs. Beide toezichthouders zouden verantwoordelijk zijn voor de ondergang van DSB.

Aangifte

Scheringa gaat deze maand aangifte doen tegen DNB en president Nout Wellink persoonlijk wegens het lekken naar de pers over de aanvraag van een noodregeling. Dat leidde tot een bankrun, waardoor klanten in korte tijd tientallen miljoenen euro’s van hun rekeningen haalden. ,,DNB heeft een geheimhoudingsplicht. Dit hadden ze nooit naar buiten mogen brengen.”

Oplossing voor gedupeerden

De oud-DSB-topman is ervan overtuigd dat er een oplossing was gevonden voor gedupeerde klanten als de bank nog had bestaan. ,,We waren al tot een akkoord gekomen met Stichting Steunfonds Probleemhypotheken. Het faillissement had nooit hoeven gebeuren. Dit zit heel erg diep, ik voel de onmacht nog iedere dag.’

This entry was posted in DSB, In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*