De race in cijfers


Het is tijd voor cijfertjes, voor deze ene keer.*

Op 22 juli heb ik zeer gedetailleerd de tussenstand in de peilingen opgeschreven. Voor elke staat combineerde ik de gegevens van de meest betrouwbare en beschikbare polls. Uiteindelijk telde ik 309 kiesmannen voor Obama en 229 voor McCain. Een dikke winst voor Obama dus, want om te winnen zijn er slechts 270 kiesmannen nodig.

Nu, negen weken later, heb ik exact hetzelfde gedaan. Wederom kom ik tot 309 kiesmannen voor Obama en 229 voor McCain. Maar er zijn aardverschuivingen zichtbaar. Zo zijn North Dakota en Ohio naar McCain gegaan en Florida naar Obama. De verschillen zijn zeer klein en de kans bestaat dus dat deze staten nog weer terug gaan naar de andere kandidaat. Er is echter meer.

In maar liefst 18 staten waar McCain in juli een voorsprong had, heeft hij deze nu uitgebouwd. Obama is slechts in 7 staten uitgelopen.

In 6 staten ligt McCain nog steeds achter, maar hij heeft wel terrein goedgemaakt. Obama wist in slechts 2 staten iets terug te komen.

14 staten bleven min of meer stabiel.

Obama ligt dus nog steeds voor, maar zijn voorsprong is over het algemeen kleiner geworden. Met nog een ruime maand te gaan tot de verkiezingen, is er dus nog niets beslist. Ergens in de afgelopen weken (zo rond de Republikeinse conventie) heeft McCain zelfs even voorgestaan. Die voorsprong is hij dankzij de economische crisis, de wanprestaties van Palin en zijn zeer negatieve en vaak onjuiste campagne weer kwijtgeraakt, maar of dat zo blijft is natuurlijk maar de vraag. Heeft hij nog een ‘oktober surprise’? Heeft Obama die? Of de media?

De belangrijkste swingstates zijn nu duidelijk: Florida, Virginia, Pennsylvania, Minnesota, Ohio, North Dakota en Nevada.

Florida, Virginia, Pennsylvania en Minnesota zijn op dit moment voor Obama (71 kiesmannen).
Ohio, North Dakota en Nevada zijn voor McCain (28 kiesmannen).
In New Hampshire is het 46,2 versus 46,2 (4 kiesmannen).

Laatste cijfer: nog 35 dagen te gaan.

* Disclaimer: er zijn inmiddels tientallen peilingen, met vaak zeer wisselende resultaten. Het blijft dus redelijk onzeker, want in sommige peilingen heeft Obama een voorsprong, in andere juist McCain. Maar de trend in mijn verhaal klopt min of meer wel, evenals de aanduiding van de swing states.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *