De Telegraaf 27-08-2008: Hillary-aanhang stemt wel op Obama

DENVER – Kirsten Verdel gelooft niet dat het zo’n vaart loopt met de Hillary-aanhangers die nog steeds hun wonden likken en vooralsnog weigeren zich achter Obama op te stellen. Verdel, Nederlandse en stafmedewerker van de Democratische Partij: „Het wordt allemaal erg gehypet door de pers. Het is gewoon een goed verhaal als er ruzie is”.

Volgens recent onderzoek steunt 66 procent van de aanhangers van Hillary Clinton nu de kandidatuur van Barack Obama voor het Amerikaanse presidentschap. In juni was dat nog 75 procent. Meer dan een kwart van de Clinton-aanhangers zegt zelfs op de Republikeinse kandidaat John McCain te willen stemmen. Maar peilingen zeggen Verdel niets. „Als puntje bij paaltje komt, draaien de meeste mensen weer bij. Iedereen weet hoe belangrijk het is dat er weer een Democraat in het Witte Huis komt.”

Maar dinsdag lieten voornamelijk vrouwelijke Clinton-aanhangers nog een keer van zich horen, met een mars naar het conventiecentrum in Denver. Het is geen protest, zo benadrukten ze, het is een respectbetuiging, „een positieve actie”, aldus Katherine Vince van de groep 18 million voices (18 miljoen stemmen) – symbolisch voor het aantal stemmen dat Hillary Clinton na een zwaar bevochten maar verloren voorverkiezingsstrijd met Obama achter zich wist te scharen.

Dinsdag was het de 88ste verjaardag van het Amerikaanse vrouwenkiesrecht. De aanleiding voor Emily’s list, een organisatie die zich inzet voor meer Democratische vrouwen in de politiek, een historische bijeenkomst in Denver te organiseren met de drie machtigste vrouwen van Amerika: Hillary Clinton, Michelle Obama en Nancy Pelosi. „Zijn we klaar voor eenheid? Zijn we klaar voor de overwinning?” hield Pelosi het publiek voor. „We hebben eenheid nodig om te winnen”. Clinton benadrukte wat er allemaal op het spel staat: „De keuze kan niet duidelijker zijn”, zo riep ze haar achterban op: „Werk net zo hard voor Obama als jullie voor mij hebben gedaan!”.

„Unity is het toverwoord deze week”, merkt Kirsten op, die in de zaal zat. „Hillary steunt Obama door dik en dun”. En: „Al die teleurgestelden zouden – als ze echt voor Hillary zijn – er juist voor moeten zorgen dat Obama op 4 november wint.”

Ze draagt een button met het opschrift „Ask me how many houses I own”, een verwijzing naar McCain die het antwoord schuldig moest blijven op de vraag hoeveel huizen hij bezit. De Democratische Partij heeft 3000 van deze buttons laten maken om op de conventievloer uit te delen. Voor Verdel is de conventie nu al geslaagd. Ze heeft haar politieke helden (de Kennedys) in levenden lijve gezien en uitgebreid gesproken met de zoon van Robert ‘Bobby’ Kennedy . „Toen hij in 1968 werd vermoord – een paar maanden na de moord op Martin Luther King – verloor Amerika alle hoop. Bobby vocht voor mensen voor wie eigenlijk nooit gevochten was: de onderklasse, de zwarte bevolking. Nu zie je dat mensen die veertig jaar niet in de politiek geïnteresseerd waren, weer geïnspireerd raken. Dat er iets kan veranderen met Barack Obama; dat er weer hoop is op verandering”.

Bron:

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.