De teleurstelling van de Oscars

Belachelijk. Mickey Rourke had moeten winnen in de categorie ‘best actor’ (voor The Wrestler). En Slumdog Millionaire was best leuk, maar zoveel Oscars? Het toont niet alleen het faillissement van de Oscars aan, maar wellicht ook wel dat van Hollywood. Als een doorsnee-maar-wel-aardige film als Slumdog Millionaire al als beste film wordt uitgeroepen, hoe is dan de kwaliteit wel niet van de rest? Ik heb vorig jaar 123 films in de bioscoop gezien en nog een flink aantal andere op mijn laptop of televisie en er was eigenlijk maar 1 film die ik een 10 gaf, en dat was dan eigenlijk ook nog eens een documentaire: Young at Heart.

Hollywood wordt natuurlijk steeds nadrukkelijker door het grote geld gedreven. Originele, creatieve plots worden vaak van alle scherpte ontdaan doordat er toch maar een leuk uitziende Hollywood ster bij moet die dan ook nog een interessant liefdesleven moet hebben om een bepaalde doelgroep de bioscoop in te halen. Al te scherpe uitspraken worden vaak gefilterd of juist extreem overdreven -mits dat weer een doelgroep bereikt-. Van de 123 films die ik zag, waren er nog geen vijf met een plot waarvan ik dacht: ‘wauw, dat is nog eens vernieuwd.’ Al het andere bestond uit variations on a theme (en ja, zelfs die 5 natuurlijk ergens ook wel).

Maar goed. Er is dus nog wel kwaliteit. Kijk dus naar The Wrestler, niet alleen vanwege het fenomenale acteerwerk van Mickey Rourke, maar ook vanwege de fantastische verfilming en screenplay. Darren Aranofsky maakte de film. Ja, inderdaad: de maker van Requiem for a Dream, ook al zo’n fantastische film!

(Oh, en The Reader, waar Kate Winslet een Oscar voor beste rol voor kreeg, is een slechte film)

This entry was posted in Films, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*