Echte Europese verkiezingen?

Echte Europese verkiezingen

Aanstaande donderdag zal ik mij weer braaf naar het stemlokaal begeven om mijn stem in Europa over te dragen aan een Nederlandse vertegenwoordiger in het Europees Parlement. Maar eerlijk gezegd vraag ik mij af waarom ik per se op een Nederlandse politicus moet stemmen. Waarom mag ik niet stemmen op een Italiaanse of een Hongaarse politicus? Nederland maakt toch niet voor niets onderdeel uit van de Europese Unie?

Ik wíl trouwens ook helemaal niet op iemand van een nationale partij stemmen. Waarom zou ik? Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt immers dat europarlementariërs in de praktijk in 95% van de gevallen toch alleen maar mee stemmen met de bestaande Europese fracties. Geef mij dan ook de optie om op zo’n fractie te stemmen, zodat ik als kiezer nog een beetje sturing kan geven aan de richting die de betreffende Europese fractie op wil gaan. Die hebben nu geen enkele binding met de kiezers, die binding is in de huidige constructie alleen maar op nationaal niveau van belang. Pas als kiezers ook op politici uit andere EU-landen hun stem uit kunnen brengen wordt het interessanter voor de Europese fracties om te kijken hoe zij die kiezers aan zich kunnen binden.

En dan moeten er eigenlijk gewoon Europese politieke partijen ontstaan. Een Progressieve Europese Volkspartij lijkt mij wel wat. Dan kunnen we tenminste echt van samenwerking in Europa spreken. Al die geaggregeerde belangetjes van de 27 vertegenwoordigers van kabouterland Nederland in een speelveld met 732 deelnemers schieten ook niet op. En die 27 politici vertegenwoordigen dan ook nog eens allemaal verschillende politieke stromingen. Om echt invloed uit te kunnen oefenen in Europa zijn daarom de Europese fracties ontstaan. Maar daar weet de gemiddelde burger dus niets van af. Die is al blij als hij donderdag de naam van de lijsttrekker van zijn eigen nationale partij herkent op de stemlijst.

Kortom, wordt het niet eens tijd om het Europese verkiezingsstelsel op de schop te nemen? Is dat niet een leuk idee voor Balkenende om tijdens het voorzitterschap van de EU te opperen? Want laten we wel wezen, Nederlanders hebben de afgelopen jaren aangetoond om in ieder geval in het oplaten van proefballonnetjes te excelleren. Laten we dat talent dan maar eens op een nuttige manier aanwenden. Lijkt me best belangrijk.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*