Factchecking Rick Santorum over euthanasie in Nederland

In Nederland is grote ophef ontstaan over uitspraken van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum. Hij beweerde in onderstaand interview het volgende:

“In The Netherlands people wear a bracelet. And the bracelet is: “Do not euthanize me.” Because they have voluntary euthanasia in The Netherlands. Half the people who are euthanized – and it’s ten percent of all deaths – are euthanized involuntarily. So older people don’t go to the hospital. They go to another country”.

Wat is hier nu van waar? En hoe komt hij hier aan? Santorum zei 3 dingen:

1) Bejaarden in Nederland dragen armbandjes om aan te geven dat ze GEEN euthanasie willen. Waarheid: de christelijke Nederlandse Patientenvereniging verkoopt Levenswensverklaringen. Daar zijn er 6.000 van verkocht. Hier refereerde een lid van het House of Commons aan ooit, die had het -onterecht dus- over ‘armbandjes’, naar aanleiding van een uitspraak van Kevin Fitzpatrick van actiegroep Not Dead Yet hierover.

2) Santorum zei ook dat 50% van alle euthanasiegevallen in Nederland onvrijwillig is en voegde daaraan toe dat euthanasie goed is voor 10% van alle doden in Nederland. Waarheid: er zijn jaarlijks ongeveer 3000 euthanasiegevallen in Nederland. In 2010 waren dat er 3136. 2910 euthanasiegevallen hiervan waren op verzoek, in 182 ging het om hulp bij zelfdoding en in 44 gevallen was er sprake van een combinatie. Allemaal vrijwillig dus. Daarnaast zijn er in Nederland ongeveer 10.000 gevallen van palliatieve sedatie per jaar. Maar dat is géén euthanasie. Als je die 3.000 en 10.000 bij elkaar optelt kom je op 13.000. Er sterven jaarlijks ongeveer 140.000 mensen in Nederland, dus dan is 13.000 ongeveer 10% van alle doden ja. Maar op dat getal kom je dus alleen als je euthanasie gelijk stelt aan palliatieve sedatie en als je álle euthanasiegevallen vervolgens als onvrijwillig kwalificeert. Wat dus eveneens onjuist zou zijn.

‎3) Ten derde zei Santorum dat Nederlandse bejaarden naar andere landen gaan voor zorg, om ongewenste euthanasie te voorkomen. Waarheid: Hier heb ik werkelijk geen enkele bron voor kunnen vinden. Heb het ook nog nooit eerder gehoord. Wat zijn bron daar dus voor is..?

Op Radio 1 lichtte ik toe wat dit soort uitspraken campagnematig betekenen. Dat item is terug te horen op http://www.radio1.nl/items/47811.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Factchecking Rick Santorum over euthanasie in Nederland

 1. Henoch says:

  Ik denk dat het erger is dan wij kunnen denken of vermoeden, omdat het gewoon te bizar is voor onze ´nette´ verzorgingsstaat. Een vriend van mij werkte in een verzorgingshuis op een palliatieve afdeling. Toen hij na een korte vakantie terug kwam, mistte hij een fors aantal patienten. Hij vroeg aan zijn collaga broeder waar de mensen waren gebleven. Die liet vervolgens met een grijns op zijn gezicht (als een soort van mannelijke Lucy de B.) voorzichtig de morfine-spuit zien! Dus Santorum zit er helemaal niet ver naast! We zijn in Nederland een van God losse, en van Gods (pro-life) wetten losgelaten, liberale samenleving geworden, wat vanuit de Hoge niet onbestraft kan en zal blijven!

 2. Wilma Berghs says:

  Mijn god Henoch, wat een bullshit! Denk je dat je zo makkelijk met een morfine-spuitje rond kunt lopen? Alle morfine geregistreerd. Het is niet iets wat je zo maar uitdeeld. Een verpleger komt hier niet zo maar bij want een arts zal alle morfine moeten verantwoorden. Of denk je dat er alleen maar gewetenloze mensen werken in het verpleeghuis die vrijwillig daaraan meewerken? Werkelijk, wat een fantasie heb jij!

 3. Marcel de Groot says:

  Sommige Nederlandse bejaarden gaan naar het buitenland voor pillen voor zelfdoding,als ze in
  Nederland niet in aanmerking komen, dat is waarschijnlijk zijn bron

 4. Eva says:

  Idd, Henoch… Wat een onzin.

  Weet je wel hoeveel werk eraan vooraf gaat? Daar moet de patient toestemming voor geven en ervoor tekenen. Daar komt een hoop papierwerk etc etc bij kijken hoor.

  Ouderen durven niet naar het ziekenhuis… pfffff
  Echt een belachelijk verhaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*