FD 09-09-2010: Ruzie bij DSB na bankrun


Door: Cor de Horde

Strategisch adviseur Scheringa meldt in boek conflict bestuur en commissarissen

Alkmaar

In de dagen na het begin van een run op de DSB Bank was er onenigheid tussen de commissarissen en het bestuur van de bank. De commissarissen wilden op zaterdag 3 oktober 2009, twee dagen na het begin van de acute problemen, bestuurslid Hans van Goor ontslaan.

Dat staat in het boek Project Homerus, geschreven door Kirsten Verdel, die in de laatste weken strategisch adviseur was van Dirk Scheringa, oprichter van de DSB Bank. Het boek werd gisteren gepresenteerd in het voetbalstadion van Alkmaar, dat ooit door Scheringa is neergezet. Verdel heeft veel bestuursvergaderingen in die periode bijgewoond en werd van het verloop van alle belangrijke gebeurtenissen op de hoogte gehouden.

De run op de bank was op 1 oktober in gang gezet door een oproep op televisie van Pieter Lakeman, die enkele gedupeerde klanten van de bank bijstond. Hij vermoedde destijds dat de gedupeerden beter af zouden zijn met een faillissement.

Al op 3 oktober wilden de commissarissen Van Goor ontslaan als signaal naar de buitenwereld. Hij was in het bestuur verantwoordelijk voor de verkoopmethoden.

Korte tijd later brachten de commissarissen een boodschap over van toezichthouder DNB, die het vertrek van Scheringa zelf eiste.

Daarop ontstond een “hoogoplopende, emotionele discussie', aldus Verdel in het boek, waarin het bestuur “zich openlijk afvroeg of de commissarissen nog wel bereid waren voor het bedrijf te vechten'.

Bij het overleg de volgende dag ten kantore van DNB was de sfeer tussen bestuur en commissarissen nog steeds “niet prettig'.

Uit het boek blijkt verder dat DNB al eind mei bij de commissarissen had aangedrongen op het vertrek van Scheringa.

Het boek van Verdel bestaat voor het grootste deel uit aantijgingen jegens DNB, daterop gebrand zou zijn om Scheringa weg te halen bij de bank. Bij de presentatie gisteren gaf de schrijfster, “senior adviseur' bij PR-bureau Dröge & Van Drimmelen, aan nog steeds boos te zijn over de manier waarop DSB is behandeld door DNB, toezichthouder AFM en het ministerie van Financiën. “Ik dacht in die tijd: dit is zo fout wat er hier aan het gebeuren is. Dit hoeft niet te gebeuren.'

Ze is ook boos over de rol die de bewindvoerders en later curatoren van de bank, Rutger Schimmelpenninck en Joost Kuiper, zouden hebben gespeeld. Zij zouden reddingspogingen door onder meer de Amerikaanse investeerder Lone Star hebben getraineerd. “Zij deden niets', aldus Verdel tijdens de presentatie.

Verdel is “nog het meest boos' over wat er gebeurde tijdens de ultieme reddingspoging, waarbij ¤100 mln werd gevraagd aan het ministerie van Financiën. In het boek wordt gesuggereerd dat de bewindvoerders niet wilden meewerken omdat het DSB-bestuur een klacht tegen hen had ingediend wegens hun optreden rond eerdere initiatieven.

Volgens Verdel is haar boek “natuurlijk subjectief'. Scheringa werd even emotioneel toen hij het eerste exemplaar in ontvangst nam. In de zaal zaten veel oud-medewerkers van zijn bedrijf.

Hij herhaalde zijn voornemen om aangifte te doen tegen DNB.

Dat gaat over twee weken gebeuren, zei hij.

DNB liet al eind mei 2009 aan de raad van commissarissen weten Scheringa het liefste te zien opstappen

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *