FD 18-04/2009: 1 miljoen theezakjes voor het Witte Huis

Wat krijg je als je als nieuwe president het grootste bedrag ooit voor milieu apart zet, als je belooft binnen een jaar het gezondheidszorgsysteem te hervormen, als je toezegt Guantanamo Bay te sluiten, de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak, de morele status van de VS in de wereld te herstellen, reizen naar Cuba weer toestaat, belooft de wereld kernwapenvrij te willen maken, martelen officieel verbied en het grootste stimuleringsplan voor de economie ooit door het congres heen weet te krijgen? Dan krijg je 1 miljoen theezakjes op het gras van het Witte Huis.

Oke, dit vereist wat uitleg.

Waar het grootste deel van de Amerikaanse bevolking laaiend enthousiast is over wat Obama in een paar maanden tijd al bereikt heeft, is er ook een groep die daar totaal anders tegenaan kijkt. De Republikeinen hebben geen moment stilgezeten na hun verlies in november. In plaats van zich de vraag te stellen of hun conservatieve standpunten wellicht niet de juiste waren om het Amerikaanse volk mee te overtuigen, werd een groot deel van de partij nog conservatiever. Niet Bush heeft er voor gezorgd dat de Verenigde Staten nu in grote problemen verkeren, zo stellen zij, maar Obama.

Obama heeft immers een absurd hoog bedrag aan federaal geld uitgetrokken om de economie te stimuleren. Dat gaat in tegen de conservatieve instincten van de Republikeinen. Zij vinden dat de overheid een beperkte taak moet hebben. Dat de markt de afgelopen jaren juist voor de enorme problemen heeft gezorgd waar de VS nu in verkeert, dat is al vergeten. “Obama veroorzaakt de ondergang van de VS,' zo stellen de belangrijkste spreekbuizen van de partij. Dat zijn tegenwoordig tv- en radiopresentatoren zoals Glenn Beck en Rush Limbaugh. Die eerste was onlangs huilend op tv te zien omdat hij zich zoveel zorgen maakte over Amerika, de tweede is woedend over de verhoging van het belastingtarief voor mensen met een inkomen van meer dan 250.000 dollar per jaar van 36 naar –schrik niet- 39 procent. Meneer heeft een radiocontract van 400 miljoen dollar.

Limbaugh is een van de aanjagers van zogeheten “tea parties' die deze week door het hele land plaatsvonden. Hierbij worden theezakjes in meren en rivieren gedumpt. De acties zijn geinspireerd door de “Boston Tea Party' uit 1773, wat een protest was tegen de Britse koloniale belastingen. Scheepsladingen thee werden toen in het water van de haven van Boston gedumpt. Het protest mondde uit in de Amerikaanse revolutie, die eindigde in de onafhankelijkheid van de VS in 1776.

In 2009 was de situatie schijnbaar weer zo schrikbarend slecht en oneerlijk, dat men het nodig vond om opnieuw Amerikaanse wateren te vervuilen met honderdduizenden theezakjes. Ook werden er theezakjes naar Democratische congresleden gestuurd. Voor de poorten van het Witte Huis zouden maar liefst een miljoen theezakjes gestort worden. De actie verliep alleen niet zoals gepland. De secret service liet weten zich ernstig zorgen te maken over de veiligheid in Washington DC nadat er meerdere malen “verdacht poeder' in post was aangetroffen. Mannen in speciale pakken moesten de post openmaken, waarbij het telkens opengescheurde theezakjes bleken te zijn. Het storten van de theezakjes bij het Witte Huis werd opgeschort nadat iemand een zakje over het hek gooide, die door een op afstandbestuurbare robot “onschadelijk werd gemaakt.' Braaf lieten de Tea Party revolutionisten zich wegsturen. Vrachtwagens vol met theezakjes reden uren doelloos rond: ze hadden geen vergunning om de zakjes elders te dumpen. En zo stierf de actie een roemloze dood. De grootste grap? De meeste van de demonstranten verdienen helemaal geen 250.000 dollar per jaar. Zij vochten deze week voor behoud van de miljoenensalarissen van de rijkste Amerikanen. Want tja, je zult zelf ooit “the American dream' weten te vervullen en dan 39% inkomstenbelasting moeten betalen…

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*