FD 29/12/2007: Ach mens, ga toch koken


Gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 29 december 2007

Ach mens, ga toch koken
KIRSTEN VERDEL

Het is ook mogelijk dat een bestaand beeld van een kandidaat wordt bevestigd of zelfs versterkt door een gebeurtenis. Enkele weken na Fortuyns winst bij de gemeenteraadsverkiezingen was er een groot lijsttrekkersdebat in de aula van de Erasmus Universiteit. GroenLinks-lijsttrekker Paul Rosenmöller opende de aanval op Fortuyn, die kwaad werd en het podium verliet. Na afloop van het debat stond de voltallige Nederlandse pers bij de achteruitgang van de aula. Een voor een kwamen de lijsttrekkers naar buiten. Iedereen, behalve Fortuyn.

Ik keek op een afstandje naar het gedrang en zag een tweede uitgang, 50 meter verderop. Ik liep naar Wouke van Scherrenburg, wees haar op die tweede uitgang en zei dat Fortuyn vermoedelijk daar naar buiten zou komen. “Weet je het zeker?', vroeg ze. Ik haalde mijn schouders op en zei: “Nee, maar het is wel waarschijnlijk'. Zij liep naar de tweede uitgang en nog geen vijf seconden later kwam Fortuyn daar de deur uit. Ze rende op hem af, vroeg hem of hij niet een slecht verliezer was, waarna Fortuyn reageerde met zijn beroemde uitspraak: “Weet u wat u bent, u bent een etter, mevrouw (…) Ach, mevrouwtje, ga lekker naar huis koken, veel beter'. Een dag later was de running gag in heel Nederland “Ach mens, ga toch koken'. En het beeld van Fortuyn als man van het volk, die tegen de gevestigde orde en het linkse journaille was, was bevestigd.

In Amerika proberen alle presidentskandidaten momenteel wanhopig hun eigen beelden neer te zetten. Republikein Mike Huckabee wil ook graag als de gewone man worden gezien en is daarom gaan jagen. Barack Obama probeert het gelovige deel van de natie achter zich te krijgen en is regelmatig in de kerk te vinden, wat hij voor de campagne een stuk minder vaak deed. En zo doet iedere kandidaat zijn eigen poging. Veel tijd om het sterkste beeld neer te zetten is er niet. Op 3 januari begint de grote slag, dan is de eerste voorverkiezing, in Iowa.

Kirsten Verdel maakt op een Sauvé Scholarship studie van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *