Fok! bericht ook over mijn scriptie

Fok! (www.fok.nl) heeft het bericht van webwereld (www.webwereld.nl) opgepikt over mijn scriptie:

‘Zet VN in om spam te bestrijden’

Het Zuid-Hollandse PvdA-Statenlid Kirsten Verdel vindt dat de Verenigde Naties (VN) het voortouw moeten nemen bij het bestrijden van spam. Verdel, die tevens werkzaam is bij internetaanbieder XS4ALL en studente bestuurskunde is, stelt dat in haar scriptie over spambestrijding. Volgens de studente is voor effectieve spambestrijding een platform vereist waarbinnen alle landen ter wereld verenigd zijn. ”Je kunt wel een nieuwe organisatie oprichten die spambestrijding gaat organiseren, maar waarom zou je het wiel opnieuw uit willen vinden?”

De VN zou er volgens Verdel onder meer voor moeten zorgen dat spamwetgeving wereldwijd in overeenstemming wordt gebracht. Nu zijn er volgens haar nog veel landen zonder wettelijke maatregelen tegen spam. Ook tussen de landen die wel spamwetgeving hebben aangenomen, bestaan er grote verschillen. Vaak speelt nu de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) een leidende rol bij de internationale discussies over het aanpakken van spam. De OESO is volgens de studente echter geen goede discussieleider omdat er veel minder landen lid zijn van de OESO dan van de VN.

Om spam uiteindelijk echt goed te kunnen bestrijden is het volgens Verdel noodzakelijk dat er een goede gezamenlijke aanpak komt van consumenten, internetproviders, overheden en consumentenorganisaties. Die aanpak zal niet alleen moeten bestaan uit betere wet- en regelgeving, maar ook uit goede technische spamfilters, zelfregulering waar dat mogelijk is, een vergroting van de het bewustzijn bij de ontvanger van de e-mail dat het niet verstandig is om op de e-mail in te gaan (‘user awareness’) en betere voorlichting aan de burgers.

Zie ook artikel op Webwereld. De scriptie van Verdel – ooit actief als nieuwsposter op FOK! (darktower) – is te downloaden vanaf haar weblog.

(Bron:

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.