Freek de Jonge: De Stemming

Vanavond ging ik met Erwin, Monique, Willem, Jan Vos en een neefje van Jan naar Freek de Jonge. Die had een try out van zijn show ‘De Stemming’ in Spijkenisse. De ‘echte’ show wordt op 21 november uitgezonden op televisie. Op de vooravond van de verkiezingen. Ik was dus erg benieuwd. Zijn vorige semi-verkiezingsshow, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, vond ik grotendeels erg sterk. Maar dit keer had ik dat gevoel niet. Nog niet althans. Freek gaat nog teveel mee op de bestaande sentimenten, aapt nog teveel de geluiden in de media na. Dat Femke Halsema niet serieus wordt genomen omdat ze te lief is. Dat D’66 er maar mee moet stoppen omdat niemand zit te wachten op bestuurlijke vernieuwing. Dat Balkenende het in al zijn stunteligheid wel goed bedoelt. Dat Rita Verdonk stikjaloers is op Neelie Kroes en Ayaan ‘Repelsteeltje’ Hirsi Ali. En ook heeft hij een gekke vergelijking. Wouter Bos zou overal maar bij staan en zeggen dat er nu eenmaal niet zoveel aan gedaan kan worden. Dat beeld herkende ik niet. Hooguit als je zou stellen dat hij niet veel heeft kunnen doen, omdat hij nu eenmaal in de oppositie zat. Maar ja.

Het CDA en de SP werden volledig buiten schot gehouden eigenlijk. Verdonk kreeg het zwaar te verduren, Halsema en Bos werden gekleineerd, D”66 afgemaakt. Voorspelbaar wellicht. Ik had gehoopt op een wat tegendraadsere blik op de politiek. Zet onze denkbeelden eens op z’n kop. Zoals Koot en Bie dat vroeger zo fantastisch deden. Maar misschien mag ik die vergelijking niet maken.

Ik ben benieuwd hoe Freek’s verhaal er op 21 november uit ziet. Veel van de verhaallijn staat duidelijk al vast. Maar wie weet wat voor gekke dingen er nog gebeuren en hoe dat zijn verhaal nog verandert. We zullen zien of De Stemming nog omslaat.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*