GRAZIA

Vote for Obama!

De Nederlandse Kirsten Verdel (30) werkt als staflid research en communicatie in het campagneteam van Barack Obama. Ze werd voor de job gevraagd door de oud-research director van Bill Clinton. “Obama is een man die denkt in oplossingen, niet in problemen.”

Wat heb jij met politiek?
“Je kunt voor veel mensen tegelijk iets betekenen. In de politiek kun je op elk beleidsterrein voorstellen indienen die, mits ze worden aangenomen natuurlijk, direct impact hebben voor een grote groep mensen.”

Je bent gevraagd voor deze baan. Heb je getwijfeld?
“Toen Mike Gehrke me de baan aanbood, wat zeer onverwachts was, zei ik: ‘I’ll have to think about it….yes’. Tussen dat denken en die ‘ja’ zat denk ik een halve seconde. Ik was naar Washington gekomen om hem het hemd van het lijf te vragen over de campagne, maar na mijn kruisverhoor ging hij mij ineens vragen stellen, over wat mijn ervaring met campagnes precies was.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jou eruit?
“De werkdagen zijn vooral heel lang. Ik ben altijd om een uurtje of negen op het hoofdkwartier. Pas om negen uur 's avonds gaan de eersten weer weg. We werken zeven dagen per week. We hebben allemaal een tv naast onze computer staan, waarop we de hele dag nauwgezet het nieuws volgen. Vooral als John McCain, Sarah Palin of een ‘surrogaat’ op tv is, dan zoeken we naar uitspraken die niet kloppen waar we dan tegen in het verweer komen.”

Heb je contact met Obama? Wat is het voor man?
“Ik heb hem een tijdje geleden ontmoet. Hij is bijna nooit op het hoofdkwartier, hij reist dag in dag uit stad en land af voor townhall meetings, toespraken en andere bijeenkomsten. Hij is een bedachtzame man, die altijd op zoek is naar mogelijkheden om mensen met elkaar te verbinden en niet denkt in problemen, maar in oplossingen.”

Je hebt Robert Kennedy Jr. ontmoet. Hoe was dat?
“Fantastisch! Dat was voor mij het absolute hoogtepunt van de campagne. Zijn vader is mijn politieke held en inspiratiebron. Voor veel mensen die RFK hebben meegemaakt, is Obama nu pas weer de eerste die hen heeft weten te inspireren sinds 1968. Dat ik RFK Jr mocht ontmoeten, was dus heel speciaal voor me.”

Wat heb je meegekregen van de vermeende aanslag tegen Obama?
“Er zijn voortdurend bedreigingen en de beveiliging is altijd en overal aanwezig. Wat wel gevolgen voor ons had in Washington DC, is een moordaanslag een paar weken geleden op de voorzitter van een van de lokale afdelingen van de partij. Nadat de dader de voorzitter doodschoot volgde een wilde achtervolging waarna de politie de dader doodschoot. De schrik zat er bij ons toen wel in, want als landelijk hoofdkwartier zijn wij in theorie natuurlijk een nog veel interessanter doelwit voor aanslagen.”

Is Obama een hype?
“Dat Obama een tijdje een hype was, vind ik niet vreemd. Hij was nieuw op het politieke toneel en Amerika is altijd op zoek naar mensen die ‘the American Dream’ vertegenwoordigen. Alle andere kandidaten waren door de tv-zenders al helemaal uitgekauwd, dus zo’n nieuwe, knappe, zwarte man die verandering wilde in de VS en fantastisch kon speechen werd groot nieuws.”

Wordt Obama de nieuwe president?
“Ik heb nooit gedacht dat het makkelijk zou worden. Er zijn nu eenmaal meer conservatieve dan democratische Amerikanen. Dus het wordt moeilijk, maar ik denk dat Obama het kan winnen. Het zou absurd zijn als hij dat niet doet. Na acht jaar Bush nog een keer een Republikein aan de macht, die nota bene in 90% van de gevallen met Bush meestemde?”

Hoe is het leven in Washington D.C?
“Het is een intrigerende stad met natuurlijk veel politieke geschiedenis. De ‘best en brightest’ uit de hele wereld komen hiernaartoe om te werken of te studeren. Ik woon zelf buiten de stad, in een erg arme wijk waar ik letterlijk de enige blanke ben. De rest is de wijk uitgevlucht vanwege criminaliteit en armoede. Ik leer er veel, het is fascinerend, maar ook ontluisterend. Want al die knappe koppen in DC kunnen schijnbaar de problemen van de lokale arme bevolking niet oplossen.”

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*