Hectiek

Sommige dagen in de campagne zijn hectischer dan andere. Vandaag was zo’n dag dat je gewoon geleefd wordt door de agenda. Het begon al met mijn wekker, die veel te vroeg ging nadat ik gister pas om 02.30 uur was gaan slapen. Rondom Tien begon immers ‘rondom tien’ en voordat je na afloop van zo’n uitzending weg bent, ben je eeuwen verder. Napraten, bellen met het thuisfront in Rotterdam, een drankje, een uur rijden naar Rotterdam, mail lezen, post openen, tv kijken… Ik was zeer tevreden over de uitzending. Iedereen die ik sprak zei na afloop dat ze het erg goed vonden van Peter dat hij benadrukte dat een stevige aanpak van veiligheid in Rotterdam erg belangrijk is, maar dat er meer is dan veiligheid alleen: het sociale gezicht van Rotterdam verdient meer aandacht. Dat is natuurlijk precies de vinger op de zere plek. Maar vandaag zei Leefbaar-wethouder Van Sluis tot mijn verbazing in het journaal nota bene dat de PvdA aandacht wil voor een sociaal Rotterdam en dat Leefbaar dat niet wil…

Maar goed, ik had het over vandaag. Vanmorgen dus veel te vroeg opgestaan, want om 09.00 uur hadden we alweer een campagnevergadering met de stuurgroep. Die liep wat uit, Peter kwam wat later binnen (die had wijselijk wel uitgeslapen) en daarna moest ik snel op de fiets springen op mijn auto te halen, want we moesten om 11.00 uur alweer in Hoogvliet zijn. Daar werden we door een wat grotere dan aangekondigde delegatie van de deelgemeente ontvangen, die vervolgens Peter gingen vertellen wat er allemaal speelt in Hoogvliet. Aansluitend was er een bijeenkomst met een grote groep bewoners.

BNR interviewde Peter in Hoogvliet en ondertussen belde ik met het NOS journaal en RTL4 nieuws, over de presentatie van de collegeresultaten. Vandaag was immers de dag dat het college van B&W de resultaten van de afgelopen vier jaar presenteerde. 81 ‘targets’ gehaald van de 88. Targets zijn geen doel op zich. Vandaag werd bijvoorbeeld ook bekend dat 1 op de 3 Rotterdammers zich minder thuis voelt in de stad dan vijf jaar geleden. Ook in het NOS Journaal klonk de kritiek door. Er zijn hele wisselende geluiden in de stad. De kritiek werd gisteravond al door Peter verwoord in Rondom Tien, zoals ik in het begin van dit stuk al schreef.

Na de bewonersbijeenkomst gingen we meteen het winkelcentrum in met een groep PvdA’ers om te flyeren. Het publiek nam ons materiaal graag aan. Dat was vier jaar geleden nog wel anders. Je merkt nu echt dat de sfeer in de stad omgeslagen is.

We konden maar een half uur helpen, want daarna moesten we de auto weer in. Eerst naar huis om de auto af te leveren, dan door naar de IJssalon voor een kop koffie, vervolgens met een taxi naar TV Rijnmond, waar Peter commentaar leverde op de collegeresultaten. Ik zit als ik dit tik de herhaling op televisie te kijken. Een scherp verhaal, waarin hij talloze belangrijke elementen in een paar minuten op tafel gooide. Van het gebrek aan stageplaatsen tot het gebrek aan aandacht voor oudere Rotterdammers. Van de groei van het aantal Voedselbanken in Rotterdam tot het gebrek aan werkgelegenheid.

En meteen na afloop weer door. Even naar eetcafe Ari, dachten we. Maar toen we goed en wel zaten en eten wilde bestellen, bedacht ik me ineens dat het debat die avond in IJsselmonde over veiligheid niet om 19.30 uur begon, maar al om 18.30 uur. Foutje, bedankt. Dus bestelde ik weer een taxi en daarmee reden we snel naar IJsselmonde. Tijdens het debat probeerde ik op mijn laptop mijn mail een beetje weg te werken. Dat was een vrij kansloze onderneming. Too much to do in too little time.

Na afloop bracht Bert Cremers ons weer de binnenstad in. Uiteraard verdwaalden we wel eerst. Peter: ‘het lijkt wel alsof we een rondje aan het rijden zijn. Oh… kijk, daar is de kerk weer waar we begonnen. Het lijkt dus niet zo, het is zo. Nou Bert, ik zal dit aan niemand vertellen, dat je verdwaald bent in je eigen stad. Vooral omdat het mij ook had kunnen overkomen.’ Ik ben natuurlijk vriendelijk genoeg om het hier wel even te melden (let wel: als er iemand hopeloos is in het vinden van de weg in Rotterdam, dan ben ik het wel, hehe).

Terug in de stad aten Peter en ik nog een hapje in een leuke tent op de Witte de Withstraat. We kregen langzaam berichten van buiten door. Dittrich afgetreden, boot gezonken bij Egypte, Bos die nieuwe verkiezingen wil. En ook lokaal nieuws: een motie van de PvdA-gemeenteraadsfractie over door de gemeente te betalen boetes bij traag functioneren die unaniem werd aangenomen, de oproep van Bert Cremers om de mensen die nu op Wilhelminapier wonen alternatieve verkiezingen te geven (ze horen bij geen enkele deelgemeente en kunnen dus ook niet stemmen op 7 maart voor hun eigen gebied), de presentatie van -weer- Bert van een plan voor de aanpak van Antilliaanse jongeren.

Een productieve dag dus. Inmiddels is het echter 01:33 uur. Ik ben ‘best moe’. Morgenochtend naar Hoek van Holland, waar de Hoekse PvdA-lijsttrekker Paddy Roomer het lokale verkiezingsprogramma presenteert. Daarna gaat Peter zijn eerste 24×24 in (www.24×24.nl) en haak ik even af. Tot maandag even uitrusten en daarna weer verder.

Dat is althans de theorie. Ik weet nu al dat er in de praktijk niets van terecht zal komen. Als ik zo mijn mailbox zie… au…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*