Help Belo Horizonte en het Vondelingenhuis

Van veel mensen krijg ik kerstkaarten en kerst e-mails. Maar van Henk en Yol van Breukelen en hun fantastische kinderen kreeg ik een kerstbrief. Daarin vertellen ze over hoe het afgelopen jaar voor hen was. Henk is geestelijk verzorger, ook wel pastor, pater of dominee genoemd. Yol is docente Frans en vertrouwenspersoon op het Bonaventuracollege. Een druk en zwaar bestaan en dan hebben ze ook nog zoon Gijs -die het huis al uit is-, de uit Yogyakarta geadopteerde Floris -ook het huis uit inmiddels- en er lopen thuis nog drie kinderen rond met het Down syndroom: Frans, Vonneke en (in de weekenden) Manuel. Ik vind het altijd leuk om een dag met ze op te trekken, maar het is ook vermoeiend. En zij doen het elke dag, jaar in jaar uit. Dit jaar kreeg Frans een liesbreuk. Yol mocht dan ook fijn het bureaucratische circuit in op jacht naar een zo veilig mogelijke operatie. Frans heeft namelijk ook een zwak hart. Uiteindelijk wordt een operatiedatum gekozen. Hij moet antibioticum krijgen vanwege zijn hart. Dat staat in een brief, die de chirurg ter plaatse niet gelezen blijkt te hebben. Het toedienen van een antibioticum lijkt hem niet nodig. Ik quote uit de kerstbrief: ‘Yol plaatst zich voor bed en welp. Ze zegt: dan krijg je hem niet mee. Het wordt alsnog toegediend.’ De operatie verloopt goed, maar Frans loopt toch een bronchitis op.

Ik lees de kerstbrief bij hen thuis. Op dat moment is de operatie alweer enkele maanden geleden en Frans springt vrolijk door het huis heen op zijn skippybal. Ik lees verder. In de laatste alinea van de brief staat een oproep. Ik heb er vandaag gehoor aan gegeven. Ik hoop dat jij -de lezer van dit stukje- dat ook wil doen. Deze mensen verdienen het en de mensen voor wie ze het doen net zo hard. Maar die hebben het zelfs nog meer nodig. Ik quote daarom weer:

‘Mijn drie goede doelen zijn er nog. Vondelingenhuis in Yogyakarta, waar Floris vandaan komt, de creche plus instituut voor gehandicapte kinderen, beiden in de krottenbuurt van Belo Horizonte. Vooral de jonge, veelal misbruikte moeders van de crechekinderen vechten voor een betere toekomst van hun kinderen. Zij hebben recht op steun. Wanneer u besluit te storten ontwijkt u de honoraria voor directeuren van goede doelen, het geld komt rechtstreeks op de juiste plek.’

Storten kan op girorekening 103419 op naam van H van Breukelen in Leiden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*