Het CDA: The Boy Who Cried Wolf

Het CDA waait de laatste dagen met alle winden mee:
Minister Donner (CDA): ‘Als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, dan moet die mogelijkheid toch bestaan?’
Fractievoorzitter Verhagen (CDA): ‘Een partij die de sharia wil invoeren moet worden verboden.’

Het is je reinste paniekvoetbal. Alles om de kiezer tevreden te stellen. En vandaag maakt het CDA dus bekend ineens ook van de no claim af te willen. Eerst voeren ze het zelf in, vervolgens komen ze er vlak voor de verkiezingen achter dat veel Nederlanders het gesol met de zorg zat zijn, en wijzigen ze hun standpunt meteen weer met 180 graden. Ze zeggen er maar even niet bij dat ze nog eens 6 miljard euro op de zorg willen bezuinigen in de volgende kabinetsperiode. Zes miljard bezuinigen, terwijl er juist zoveel geld nodig is om de erbarmelijke omstandigheden in verpleeghuizen en op andere plaatsen te verbeteren.

En voor al diegenen die zich afvragen: is zes miljard euro zoveel? Ja, dat is veel. De rijksbegroting is ongeveer 140 miljard euro per jaar. Zo’n 90 procent van de uitgaven daarvan ligt in principe vast. Verplichte uitgaven die de overheid moet doen om de boel draaiende te houden: onderwijs, infrastructuur, openbare voorzieningen, AOW, etc. Er kan meestal maar met 10 a 20 miljard ‘geschoven’ worden. En dan is zes miljard bezuinigen op de zorg dus een gigantisch bedrag.

Het is leuk dat het CDA met alle winden meedraait nu (zolang het pad maar tot zetelwinst op 22 november leidt), maar ik mag toch hopen dat de Nederlandse kiezer na drie kabinetten Balkenende wel door heeft wat voor vlees ze echt in de kuip hebben met dit CDA-VVD kabinet. Het woord ‘sociaal’ beleiden ze alleen in woord, niet in daad.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*