Het grote aftellen is begonnen

Peter’s Blog voor een uitgebreid verslag. We lunchen daarna weer in Ari, waar we mensen van Radio Rijnmond tegen het lijf lopen. Na enige tijd stopt de Leefbaar Rotterdam bus voor de deur. Binnen no time is het hele cafe volgeflyerd, maar de bezoekers zijn daar bepaald niet blij mee.

Om zes uur meld ik me weer, bij restaurant Indonesia, waar we een campagnevergadering hebben. Gerard Cox zit een tafel verderop. Ik had hem tot voor kort nog nooit gezien, maar nu was dit al de derde keer in drie weken tijd. Rotterdam is echt klein. Na afloop maar weer eens naar de bios, ondanks mijn extreme vermoeidheid: Good Night, and Good Luck heet de film. Toepasselijke titel.

Dinsdag 28 februari

Ik begin de dag bij de kapper, die niet van plan was om te gaan stemmen, maar bij mijn vertrek belooft dat wel te gaan doen. Hij zal PvdA stemmen. Ole! Daarna rijd ik door naar Roelofarendsveen, want mijn vader is jarig. Met mijn zusje Lilian verzinnen we wat flauwe foto’s. 


Al snel weer terug naar Rotterdam, waar ik met Peter naar het Havenbedrijf ga. Ik blijf beneden in de lobby zitten, er is teveel werk te doen. Hij gaat zelf praten met de haventop, die he
m willen informeren over het wel en wee in de haven. We eten in Blubar, waar we Ted Langenbach tegen het lijf lopen. Na het eten gaan we naar het Albeda College waar de afsluitende avond van de 24×24 is (www.24×24.nl). Michiel van Hulten, de partijvoorzitter, presenteert de avond.

Woensdag 1 maart

Ik gooi bij Peter een berg papierwerk in de brievenbus die ik de avond ervoor nog heb voorbereid. Daarna pak ik de trein naar Den Haag: vergadering Provinciale Staten. Na de vergadering naar de bibliotheek in Rotterdam, waar het grote Rotterdamse publieksdebat was. Het werd echt HET debat. Alle lijsttrekkers, veel publiek en veel pers. Dat laatste ook omdat Marco Pastors eerder op de dag zijn excuses had aangeboden voor zijn eerdere uitspraken.

Peter, Pastors en Kaya moesten met elkaar in debat over integratie. Maar eerst kwamen er vijf/zes mensen uit
het publiek aan het woord, die allemaal zeiden dat dankzij Leefbaar Rotterdam de sfeer in de stad verslechterd was en dat de kloof tussen bevolkingsgroepen alleen maar gegroeid was. 1 meisje zei ‘het is niet wij of zij. Het is niet autochtoon of allochtoon. We zijn allemaal Rotterdammers’. Dat leverde gigantisch applaus op. Daarna kwamen de drie politici het podium op. Peter moest als eerste reageren. Hij riep Peggy Wijntuin op om het podium op te komen, een Surinaamse vrouw. Hij stelde haar voor als de nummer twee van de PvdA-lijst met de woorden: ‘Dit is mijn Rotterdam, we doen het samen’. Weer luid applaus. Toen werd Pastors gevraagd om te vertellen waarom hij eerder vandaag zijn excuses had aangeboden over zijn uitspraken over moslims en dergelijke. Hij werd door het hele publiek (autochtoon en allochtoon) compleet weggehoond en uitgelachen. In reactie daarop ging hij zich steeds bizarrer gedragen en begon dingen te roepen dat ‘je pijn moet lijden voordat het beter gaat met integratie’ enzo. Aan het eind van het debat stond hij met zijn armen wijd en riep enigszins wanhopig ‘Ik wil niet weg’. Het was echt drama. Fortuyn-Melkert, maar dan andersom. Peter bleef een heer: kalm, rustig, beheerst, sprak over inhoud. En Pastors was alleen maar aan het schoppen, schelden en om zich heen slaan, terwijl hij gewoon iedereen tegen zich had. Het was genant.

Na afloop drinken we met een 20-tal PvdA’ers nog een biertje in cafe Pol. Peter gaat vroeg naar bed, ik zit tot kwart voor twee nog te werken.

Donderdag 2 maart

Weer eens uitgeslapen. Maar dat wreekt zich meteen, want Peter heeft een grote klus voor me. Nova moet worden voorbereid, inhoudelijk. De hele dag zoek ik dingen op, wetende dat hij de helft ervan niet eens zal lezen en nog minder zal gebruiken uiteindelijk. Maar zo werkt dat. Ik ontbijt rond zes uur pas. Daarna kijk ik het 2Vandaag debat met Wouter Bos en andere landelijke partijleiders. Wouter doet het goed. Dan snel door naar Nighttown, waar Wouter en tientallen lijsttrekkers uit heel het land het stedencontract tekenen. Peter als eerste, want we moeten daarna snel door naar Nova. Die uitzending blijkt chaotisch te zijn, onder andere door de aanwezigheid van de erg drukke Prem. Claire Polak en Ferry Mingelen mengen zich ook uitdrukkelijk in het debat tussen Peter en Pastors en de onrust slaat snel op iedereen over. Het gaat niet echt super, maar ook niet echt slecht. Een gelijkspel, concluderen we na afloop. In de peiling die Nova heeft is Leefbaar weer ingelopen: 17-15 nu.

We halen onze schouders er over op. Weer een peiling. Er is maar 1 peiling die telt en dat is op 7 maart. Vanaf eind augustus roepen we al dat het ongeveer 15-15 is in de stad. Ik denk dat het nog steeds ongeveer zo ligt. Maar elke uitslag tussen de 19-12 voor ons, of 19-12 voor Leefbaar zal me niet echt verbazen. Het wordt razend spannend dinsdag.

Vrijdag 3 maart

We beginnen met campagneteam, waar we het zoveelste debat voorbereiden, voor RNN7. Dat debat is later op de ochtend, met onder andere Marianne van den Anker van Leefbaar Rotterdam. Peter doet het heel erg goed. Het wordt zondag of maandag pas uitgezonden. We reizen door naar Radio Amor bij het Sparta-stadion, waar Peter en Richard Moti een uur lang op de radio zijn. Er zijn veel inbellende luisteraars, die allemaal erg pro-PvdA lijken te zijn. Leuk! Na afloop gaan we weer door, naar de Islamitische Universiteit waar Spior ook een lijsttrekkersdebat heeft georganiseerd. Relatief vroeg thuis. Lekker.

Zaterdag 4 maart

‘s Morgens bereiden Tom, Hans, Peter en ik het debat in de bibliotheek van stichting Lokaal voor op het partijkantoor. Daar is het een drukte van belang. Tientallen vrijwilligers lopen af en aan om campagnemateriaal op te halen. In een van de kamers staan duizenden rode rozen. De energie lijkt grenzeloos te zijn. Het debat, later die middag, is aardig. Behoorlijk wat publiek, een beetje pers. Inhoudelijk vooral een herhaling van zetten. Ik merk dat ik de debatten moe ben. Pastors, die te laat binnen kwam, zo te zien ook. Hij stapte pas laat op het podium. De rest van de dag zit ik thuis, het TV Rijnmond debat van morgen voor te bereiden en wat andere kleine dingetjes te doen.

Het is nu 22:26 uur. Ik heb het binnen drie kwartier voor elkaar gekregen. Sterker nog, binnen een half uur. Nu snel naar de bios weer: The Pink Panther! De volgende blogupdate komt met een beetje pech pas na 7 maart!

(en de bios was dankzij Pathe zowaar gratis, omdat de voordeelkaartscanner het niet deed)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*