Het Grote Mediadebat

Op 15 november spreek ik bij ‘Het grote mediadebat: Media en politiek’ in Utrecht. Omschrijving en programma staan hieronder. Kom ook!

Van oudsher vormen de media een onmisbare schakel tussen politici en burgers. Ze treden op als waakhond van de democratie en bieden een podium voor politieke ideeën. De toenemende invloed van de media op het publieke debat is een eigentijdser fenomeen. Media-optredens van politici worden steeds belangrijker, spindoctors vergroten de aanlokkelijkheid van bepaalde thema’s of personen en burgers creëren hun eigen publieke debat op internet dat makkelijker dan ooit een weerklank vindt. Tegelijkertijd zijn deze media vaak afhankelijk van kijkcijfers en abonnee aantallen en hebben belang bij krantenkoppen die doen verkopen. Populaire thema’s worden naar voren gedragen, controversiële uitspraken breed uitgemeten en spraakmakende personen verschijnen vaker in beeld. De politieke agenda wordt daardoor niet alleen vastgelegd maar ook mede bepaald door de media.

Het Grote Media Debat wordt georganiseerd door programmamaker Krista Jantowski in samenwerking met Studium Generale Universiteit Utrecht.

Op 15 november bespreken we de verhouding tussen media en politiek. Is er tegenwoordig nog ruimte voor belangrijke zaken die minder mediageniek zijn? Welke rol spelen media in de democratisering van het publieke debat? En wanneer maakt objectiviteit plaats voor oplagecijfers?

Deelnemers: Thomas Schillemans, Peter Kee, Mariko Peters, Kirsten Verdel en Maarten Bouwhuis.
Tijd: 15 november om 20.00 uur
Plaats: Academiegebouw in Utrecht
Meer informatie op de website van het Grote Mediadebat

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*