Hillary in Den Haag, Barack en Michelle in Londen

Ze komen allemaal. Hillary is er zelfs al, nu in Den Haag voor de Afghanistantop. Barack en Michelle komen naar Londen voor de G20. Hier in ons kikkerlandje is Maxime Verhagen momenteel dolgelukkig dat hij de Secretary of State mocht ontvangen, en binnenkort gaan Wouter Bos en JP de MP naar Londen om de twee hoofdbewoners van het Witte Huis te ontmoeten. ‘Ik zal Obama de groeten van jullie doen,’ zei Wouter gister bij het ingelaste PvdA-congres in Utrecht. Ik dacht toen nog bij mezelf: dat zijn dan groeten terug, want Obama had Nederland al de groeten gedaan in oktober, maar ach. 🙂

Alle gekheid op een stokje: ik kan me zo voorstellen dat mensen onder de indruk zijn van een ontmoeting met deze ronduit beroemde Amerikanen, maar ik hoop wel dat we met zijn allen ook scherp op de inhoud blijven. Het laatste dat we willen is een hernieuwd schoothondjesoptreden van Balkenende die stralend de hand van Obama schudt en ja en amen roept. Dat heeft hij bij Bush al eens gedaan, laten we dat soort afgoderij alsjeblieft niet nog een keer herhalen. Ik heb het al eerder geschreven: de belangen van de VS zijn niet per se ook onze belangen. En hoe geweldig ik het ook vind dat Obama president is geworden (ik heb niet voor niets voor hem gewerkt), ik blijf wel kritisch. Positief-kritisch, maar kritisch regardless.

This entry was posted in Uncategorized, Verenigde Staten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*