Hoogte- en dieptepunten van 2010

Voor de zesde keer blik ik hier op 31 december terug op hoogte- en dieptepunten van mijn jaar. Net als de vijf voorgaande jaren was ook 2010 weer een heel speciaal jaar, dat dit keer begon in Rotterdam, alwaar ik zelfs met oud en nieuw nog bezig was met het schrijven aan Project Homerus, mijn boek over de val van DSB wat in september gepubliceerd zou worden. Het werken aan dat boek slokte dit jaar een groot deel van mijn tijd op en werd één van de redenen waarom ik dit jaar relatief gezien nauwelijks gereisd heb en ook relatief weinig films bezocht. Wel stortte ik me nog meer dan vorig jaar op schaatsen. Ik reisde in het begin van het jaar stad en land af op zoek naar ijsbanen die nog open waren, kreeg een schaatsles van Anita Loorbach, werd lid van de Vereniging Friesche Elfsteden en de Schaatsvereniging Rotterdam, alwaar ik meteen aan de slag ging met een lobby om een 400 meter ijsbaan in Rotterdam te krijgen. Die actie loopt nog steeds en er zit beweging in, op z’n zachtst gezegd, maar meer mag ik daar helaas nog niets over melden. Zelfs in de zomer zocht ik het ijs nog op: Thialf was in juli een paar weken open en daar maakte ik gretig gebruik van. Gek genoeg nu er eindelijk weer ijs ligt heb ik amper geschaatst…

Dankzij de schaatsclub maakte ik dit jaar ook kennis met wielrennen. Als in: zélf wielrennen. Ik ben al decennia fan van de Tour de France, maar zelf had ik nog nooit gefietst. De schaatsclub bleek dat in de zomer te doen, dus kocht ik een racefiets. Elke zondag reden we 80-120 kilometer en tijdens de Tour fietste ik samen met Jan-Peter de Port de Pailheres en de Tourmaletop. Maar ik was nog meer on wheels dit jaar, want de SVR bleek ook te skeeleren. Dus kocht ik skeelers. En na 8 maanden wachten kreeg ik eindelijk mijn Toyota Prius binnen, waar ik sindsdien veel gebruik van heb gemaakt. Tenslotte ben ik inmiddels gestart met motorrijlessen. Sterker nog, ik heb zelfs al een motor gekocht. Nu het bijbehorende rijbewijs nog halen, dat wil vanwege het gladde weer nog niet echt opschieten.

Naast mijn werk voor Dröge & van Drimmelen werd ik dit jaar ook weer veel gevraagd voor lezingen, workshops, speeches, etc, met name over Obama, DSB en social media. Het waren er bijna 40 in totaal. Erg leuk, want het brengt je soms naar de gekste plaatsen. Van Natuurmonumenten tot Women in Business en van de Belastingdienst tot ECP-EPN, overal ontmoette ik nieuwe mensen.

Ook werd ik dit jaar tante van Daan, het zoontje van mijn zusje Pauline. Mijn andere zusje, Lilian, keerde na enkele jaren in Zweden gewoond te hebben terug naar Nederland. Gezellig. 🙂

Maar bovenal stond dit jaar voor mij dus in het teken van DSB. Vanaf oktober 2009 sprak ik Dirk Scheringa vrijwel dagelijks. Ik volgde elke snipper nieuws over de val van DSB en was maandenlang bezig met het schaven aan Project Homerus. Om 1001 redenen kon het pas veel later verschijnen dan oorspronkelijk de bedoeling was, wat het hele jaar door behoorlijk wat stress en spanning opleverde. Dat gold ook wel een beetje voor de verwachting dat er veel gezeur zou komen over het boek, met name van mensen die het níet gelezen hadden maar er wel een mening over hadden. Dat bleek allemaal uit te komen. Gelukkig waren er ook heel veel mensen die het boek wel gingen lezen: binnen no time stond Project Homerus op 1 in de categorie non-fictie en op 10 in de landelijke bestsellerlijst. Doordat mijn e-mailadres in het boek stond, ontving ik na enkele maanden al meer dan 3500 reacties op het boek, die vrijwel allemaal neerkwamen op: ‘hoe kan het in vredesnaam dat politiek en media hier niets mee doen?’ Dat is een vraag die ik mij meer dan eens gesteld heb, maar het antwoord is mij off the record door diverse journalisten en politici ook al gegeven (en ik wist het natuurlijk ook wel): DSB is een besmet onderwerp. Niemand wil zijn handen daar aan branden. Behalve ik dus. Lekker warm, zullen we dan maar zeggen. 🙂

En zo kwam 2010 langzaam tot een einde. Hieronder als vanouds nog even wat rijtjes met hoogte- en dieptepunten:

Boek
The Good Soldier – David Finkel
True Compass – Ted Kennedy

Beste optreden
Sick Of It All in Sneek
De Grote Vinnie, Donnie & Sjakie Show in Roelofarendsveen

In 2010 bezochte landen:
Nederland
België
IJsland
Frankrijk
Spanje
Egypte

Beste films:
Kick Ass
The Bad Lieutenant

Slechtste film:
De Eetclub

Acteur:
Nicolas Cage

Meest ‘interessante’ aankopen:
Motor
Racefiets
Skeelers

Sport:
Wielrennen

Eten:
Sultan Lounge

Muziek:
Hello – Martin Solveig (vanwege Serious Request!)

TV:
The Wire
Breaking Bad
The Pacific

Hoogtepunten
Publicatie tweede boek
Een col van de buitencategorie beklimmen
Lid geworden van de Vereniging Friesche Elfsteden

Dieptepunten:
De aardbeving in Haïti
Overlijden Harry Mulisch

Things I thought I’d never do:
Schaatsen met Dirk Scheringa
Businessclass vliegen
Tot 3e spindokter van Nederland uitgeroepen worden
Joop Zoetemelk en Jan Janssen ontmoeten
Een motorongeluk krijgen
In de bestsellerlijst staan met mijn boek

Beste websites:
Huffington Post
Stumble Upon

Man van het jaar:
Ronald Waterman

Vrouw van het jaar:
Elizabeth Warren

Radioprogramma van het jaar:
Serious Request / Het glazen huis

Quote van het jaar:
‘Ik heb mijn schaapje op het droge.’ (Dirk Scheringa aan de telefoon over Ukkie, het enige overgebleven schaap dat hij nog heeft)

Media-optredens: (123)
TELEVISIE
Editie NL, Omroep Max, Omroep Max, EenVandaag, EenVandaag, VTM, TV Antwerpen, Het Gesprek, Kies op 3, Pauw & Witteman, Hart van Nederland, Schaatsen.nl, TV Rijnmond, Binnenhof TV, Ochtendspits, NOS Journaal, RTL Z Nieuws, De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman, WNL, MaDiWoDoVrijdagshow, RTL Z, VI

RADIO
Wereldomroep, Radio 1, Radio 1, Radio 1 Journaal, BNN Today, FunX, Radio 1, Wereldomroep, OBA Live, BNR, Radio 1, Radio 1, Met Het Oog Op Morgen, BNR, BNR, Megastad FM, Radio 1, Radio 1, BNR, BNR, BNR Peptalk, BNR, BNR Friday Move, BNR, Radio 2, Dit Is De Dag, Wereldomroep, RTVNH, Radio 2, BNR, FunX, Radio Rijnmond, NOS, BNR, Radio 1, Radio Rijnmond, BNR, Radio 4, Radio 2, Stand.nl, BNR

KRANTEN/PRINT MEDIA/ONLINE
Weekkrant.nl, Trouw, Leeuwarden.nl, Lokaal Bestuur, Recensie, Leeuwarder Courant, Alphen CC, Swengel, Metro, Volkskrant, Telegraaf, Nieuwe Revu, Trouw, Metro, AD/RD, Fiat Justitia, .FINANCE, Geenstijl, Financieele Dagblad, Leidsch Dagblad, Leidsch Dagblad, Marathon Magazine, Financieele Dagblad, Leidsch Dagblad, Nu, ANP, Financieele Dagblad, Financieele Dagblad, Fok.nl, De Pers, Parool, Brabants Dagblad, Brabants Dagblad, Z24, Gooi en Eemlander, RTL Z, RNW, RTV NH, NRC, Telegraaf, Telegraaf, NRC.next, NRC, Trouw, Metro, Volkskrant, Damespraatjes, Dow Jones, RTL Z, Quote, AD, EO, Nieuws van Nederland, Volkskrant, Vrij Nederland, Telegraaf, NRC, Metro

Wat vergeet ik dit jaar weer allemaal?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*