Hoogte- en dieptepunten van 2016

Voor de twaalfde keer blik ik op mijn blog op 31 december terug op mijn jaar. Ik begon het jaar ziek. Hoofdpijn, griep, algehele malaise. Iedereen klaagt aan het eind van dit jaar zo over 2016, maar ik deed dat in het begin al hoor. Maar goed, het ziek zijn had bij mij wel een leuke reden: het had er veel mee te maken dat ik acht maanden zwanger was toen 2016 begon. Het werd wel een slow start, want dat ziek zijn duurde een dikke week, waardoor ook het jaarlijkse ex-XS4ALL-etentje voor mij een beetje in het water viel. En toen kwam het nieuws dat David Bowie was overleden. Niet veel later viel Thule hard op haar hoofd (megabult) en raakte ik mijn autosleutel kwijt.

Rond 19 januari keerde het tij. In mijn aantekeningen van toen staat nota bene dat ik in mijn jaaroverzicht moet zetten hoe geweldig KNMV wel niet is, mijn motorverzekeraar: ze lieten die 19e januari namelijk weten de volledige 1255 euro schade aan mijn motor door een poging tot diefstal te vergoeden. Daar heb je tenminste wat aan. En een paar dagen later vond een logé ineens mijn autosleutel terug. Hoezee (een half jaar later zou ik mijn autosleutel nog een keer kwijtraken, maar ook die keer werd hij terug gevonden: door zwembadpersoneel)!

Toen werd het 1 februari. Met Geert en Thule stond ik bij de kassa in de AH toen ik een wat vervelend gevoel kreeg. Het leek een beetje op een wee. Thuis toch maar even de verloskundige gebeld. Die zei: ‘nu naar het ziekenhuis’. Afijn: een uur en tien minuten na dat ‘vervelende gevoel’ liep ik een aantal trappen op in het ziekenhuis, waarbij ik na elke tien treden een wee kreeg, en nog eens een 20 minuten later was zoontje Doke er! Hoera!

De weken er na stonden in het teken van herstel, kraambezoek en andere felicitaties. Net als bij Thule’s geboorte was ook nu Ruud Lubbers weer een van de eersten die belde om te feliciteren. Stiekem toch wel grappig dat je door een oud-premier welkom wordt geheten op deze planeet. Bij ons inmiddels traditie dus.

En tegen maart begon ik ook weer langzaam met ‘normale’ dingen. Zoals een lezing geven over Bernie Sanders in Arnhem. Want ja: 2016 was ook verkiezingsjaar in Amerika, dus daar kreeg ik het in de loop van het jaar steeds drukker mee. Lezingen over de presidentsverkiezingen (van Hillary tot Trump en van Obama tot Sanders dus) bij tal van bedrijven, scholen, non-profits en overheden en veel media-optredens. bij onder andere Radio 1, PAUW en RTL Z.

‘Allemaal leuk en aardig intussen dat Doke er is, maar ik wil ook aandacht’, zo liet Thule duidelijk blijken. Dus togen we dit jaar ook talloze malen naar kinderspeeltuinen als Ballorig, Monkey Town en Plaswijckpark. Andere uitjes zoals Blijdorp, bowlingbaan en vele zwembaden werden eveneens gearrangeerd, de tijd verstreek, en zo speelde Doke al kruipend tegen het eind van dit jaar vrolijk mee met zijn grote zus.

Maar voor die tijd deden we meer leuke dingen. In april een weekendje Sauerland. Doke’s eerste sneeuw! Waar we overigens flink naar moesten zoeken in april: alleen de opgespoten sneeuw voor de skihellingen lag er nog zeg maar.. Veel vakantie was er niet: een weekendje Tropical Islands bij Berlijn, en een dag of tien op campings bij de Beekse Bergen en de Droomgaard, en nog een paar verdwaalde korte weekendjes.

Thule groeide als kool dit jaar. Ze leerde trampolinespringen, ze leerde veel woordjes en ze is inmiddels met korte zinnen bezig, zoals de kaskraker: ’neehee, mama kan niet dansen’. Ook leerde ze om Doke kusjes te geven, maar helaas leerde ze ook dat je kleine broertjes best makkelijk weg kunt duwen als ze lastig zijn. Foei! Oh ja, dat leerde ze dus ook: in de hoek staan. En ze leerde Doke’s naam zeggen. Na zes maanden. Tot die tijd was het ‘Koke’. Eind april zei ze ook haar eigen naam voor het eerst. Klonk als ‘Thoele’. Tegenwoordig is het ‘Thune’. Ze komt er wel. 🙂

Er waren ook later in het jaar weer duffe dipjes en ronduit deprimerende gebeurtenissen. Zoals een lekkage door een verstopte dakgoot. Of die week dat ik bij de IKEA achteruit reed tegen een auto. Mijn schuld. En dat in diezelfde week Geert te horen kreeg dat hij geen vast contract zou krijgen omdat het Deense hoofdkantoor van zijn werkgever wilde saneren. Na eindeloos en vooral vruchteloos proberen om via een uitzendbureau of payrollbedrijf toch in dienst te kunnen blijven, schakelden we over naar het zoeken naar een nieuwe baan. Net toen dat geregeld leek, kon Geert alsnog via een uitzendbureau in vaste dienst (!) weer bij zijn oude werkgever aan de slag. Een geluk na een (stressvol) ongeluk!

En over werk gesproken: eind mei liep mijn zwangerschapsverlof af en ging ik weer aan de slag. Het blijft raar voelen: twee hele kleine kindjes hebben en dan het grootste deel van de dag weg zijn. Wat hebben we dat als maatschappij toch eigenlijk raar geregeld.

Eén van de dieptepunten van dit jaar (Trump’s verkiezing) viel samen met één van mijn hoogtepunten: ik ging op een heuse Theatertour, samen met o.a. Ferry Mingelen en Charles Groenhuijsen stond ik onder andere in het Chassé Theater en het Oude Luxor. Het mooiste was het echter in de verkiezingsweek zelf: op één van die dagen trad ik eerst op voor 20 man in Tilburg met een verhaal over hoe Amerikaanse verkiezingscampagnes georganiseerd zijn, en een paar uur later stond ik met een lezing voor meer dan 1000 mensen in de Pieterskerk in Leiden. Dat was mooi.

Wat ook mooi was, was het moment waarop zowel Doke als Thule ineens allebei de hele nacht doorsliepen. 2016 was dus ook het jaar waarin het woord ‘nachtrust’ langzaam weer wat betekenis kreeg.

Wat we ook erg veel deden dit jaar was huizen kijken. Heel veel huizen kijken. In De Lier, in Moordrecht, in Den Haag, in Pijnacker, maar vooral in Roelofarendsveen en omgeving. En daar kochten we begin september uiteindelijk een nieuw huis. 27 december zou de overdracht zijn, dus juist aan het einde van het jaar was het ineens verschrikkelijk druk met verhuizen, werken, klussen, voor de kinderen zorgen en de feestdagen vieren. Daar zijn we nog niet mee klaar: oud en nieuw moet vanavond nog even gevierd worden en 7 januari gaan we pas écht over, dus het is een ‘2016 plus’ zeg maar.

Afijn, al met al geen heel spannend jaar qua gekke dingen doen (zeker niet als je het vergelijkt met eerdere jaren, zie hieronder), maar het belangrijkste voor mij was om gewoon te kunnen genieten van Geert, Thule en Doke. En dat lukt prima!

Hieronder zoals elk jaar het lijstje hoogte- en dieptepunten van 2016. De jaaroverzichten van voorgaande jaren kun je vinden door hier te klikken: 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 20132014 en 2015.

In 2016 bezochte landen
01. Duitsland (Sauerland, Tropical Islands)
02. Nederland

Beste films
Arrival
The Revenant

Slechtste film
Eye In The Sky

Beste Acteur
Niemand die me per se opviel

Beste album
David Bowie – Blackstar

Boek
Maarten Reijnders – Complotdenkers

Sport
Niks. Echt, niks. Ik schaam me dood.

Eten
Volle melk

TV
Better Call Saul
West World
Black Mirror
Narcos
The Walking Dead

Hoogtepunten
Doke geboren
Verhuisd naar Roelofarendsveen
Eigen theatertour
Huwelijk Elly en Henny
Bona reünie
Thule die de 180 treden van De Trap bij het Groothandelsgebouw op liep

Dieptepunten
David Bowie overleden
Trump
Veel klimaatextremen

Woord van het jaar
Koke

Things I thought I’d never do
Vinzwemmen kijken
Hypotheek afbetalen
Een 0- en 1-jarige meenemen naar een festival (DVGV)
Kinderbedje kopen van een handweigerende moslim (‘niks persoonlijks, mag niet van mijn religie’)
Niet stemmen (Oekraïne referendum)
Een heel jaar he-le-maal niets aan sport doen (nul, nada)
Matthijs van Nieuwkerk spelen door een DWDD-achtige tafel voor te zitten
In het theater staan, in een tour nota bene!
Keynote speaker zijn voor 1000 man in de Pieterskerk in Leiden
10 maanden oud zoontje de trap helemaal op laten klimmen

Man van het jaar
Doke

Wetenschapper van het jaar
Neil deGrasse Tyson

Dagen van het jaar
1 februari (Doke geboren)
28 juli (2 jaar getrouwd)
12 augustus (Thule 2 jaar oud)
14 november (Thule zegt voor het eerst ‘ik’)
27 december (Sleuteloverdracht voor ons nieuwe huis)

Media-optredens
Onder andere: Radio 2, Lokaal Bestuur, Lokaal Bestuur, Lokaal Bestuur, Lokaal Bestuur, Radio 1, Radio 1, Radio 1, Radio 1, PAUW, Joop, RTL Z, RTL Z, Radio 1, Joop, Joop, Open Rotterdam, Van Liempt Live, Radio Rijnmond, WNL, Wereldstad Radio Amsterdam, Studio040, Dagblad van het Noorden, AD.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Hoogte- en dieptepunten van 2016

  1. Pingback: Hoogte- en dieptepunten van 2020 | Kirsten Verdel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*