Ik ben ongelooflijk stom

Een andere aanwezige op de conferentie vertelde me hoe Dallaire maar niet los kan komen van zijn militaire achtergrond. Zij zei dat hij de zaal toesprak als ware het een groep soldaten die gemotiveerd moesten worden. Tevens zei ze dat Dallaire zichzelf duidelijk verwijten maakt en dat hij de genocide in Rwanda ook als een militair falen ziet. Maar wat kun je doen met een vredesmacht van 300 man in een heel land? Niets. De schuld van de genocide moet veel eerder in de politieke onwil van westerse landen gezocht worden, die weigerden in te grijpen. Ze ging verder: Dallaire kan het verleden niet loslaten en vertelt op een hele persoonlijke, fascinerende en overtuigende manier zijn verhaal. Na zijn anderhalf uur durende toespraak was hij (en de zaal) emotioneel volledig uitgeput. De zaal gaf hem een staande ovatie en er waren eindeloos veel vragen voor hem.

Ik ken Dallaire zelf alleen van de documentaire ‘Shake hands with the devil’, waarin hij uitgebreid vertelt over zijn trauma’s met Rwanda en de VN en dat is al zo ongelooflijk indrukwekkend -je voelt dat Dallaire het gewicht van de wereld op zijn schouders torst- dat ik me nauwelijks voor kan stellen dat hij dit soort speeches met grote regelmaat geeft. Het moet absoluut slopend zijn.

Ik baal ontzettend dat ik er niet bij was, hopelijk krijg ik ooit een herkansing.

Ondertussen is Herman in Nederland naar Hotel Rwanda geweest en hij heeft daar de echte Paul Rusesabagina ontmoet (de hoteleigenaar uit de film) en Terry George, de regisseur van de film. Er was een interview met beide personen en Herman doet verslag:

De ellende in Rwanda gaat al een tijd terug. Dan is er weer een hutu dictator aan de macht, dan weer een tutsi. Er is nooit gerechtigheid geweest, mensen werden niet gestraft voor hun daden, haat groeit. Het kan nog een keer gebeuren aldus Paul. Er moet verzoening plaatsvinden om tot een oplossing te komen. Dat is in Zuid Afrika gebeurd, maar nog niet in Rwanda. Brundi heeft hetzelfde probleem als Rwanda, de link met elkaar is het Belgisch kolonialisme, de taal, Hutu’s en Tutsi’s.

Terry denkt dat als er een leider als Mandela opstaat, maar dan de evil versie, Afrika een grote dreiging kan worden voor West Europa. Dus het is in ons eigen belang om te zorgen dat het beter gaat met Afrika.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.