John Edwards uit de race

CNN heeft voor de verandering eens een keer nieuws dat echt ‘breaking’ is: John Edwards is uit de race. Mijn eerste reactie was een welgemeend: ‘whaaaaat?’ Dat hij uiteindelijk uit de race zou stappen was zeker, maar alle tekenen wezen er op dat hij dat pas op de conventie in augustus zou doen. Zelfs zijn eigen adviseurs gingen daar van uit. Hij zou daar ‘kingmaker’ kunnen zijn als Obama en Clinton allebei rond de 40-45% zouden hebben. Maar dat hele scenario gaat dus niet door. En ook al was de optie dat hij er voor 5 februari uit zal stappen duidelijk aanwezig (ik schreef daar vorige week al over, wat de mogelijke scenario’s waren), ik ben toch een beetje verbaasd.

Laten we dan naar de inhoud kijken: Het ging Edwards vooral om armoedebestrijding. Ik vraag me nu dus af of hij gisteren achter de schermen met of Clinton, of Obama daar iets over geregeld heeft. Je zou het bijna verwachten. En in dat geval endorset hij waarschijnlijk een van de kandidaten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat hij er vertrouwen in heeft dat zowel Clinton als Obama armoedebestrijding hoog op de agenda zetten, en dat hij dus niets in ruil heeft gevraagd voor zijn opstappen. Zo een altruistische daad is echter nauwelijks voorstelbaar in de Amerikaanse politiek.

Het is dan ook niet voor niets dat de Amerikaanse media en campagnemedewerkers nu al uren over het opstappen van Edwards praten zonder dat iemand weet wat zijn motivering was, en wat hij nu gaat doen. Ook durft niemand te voorspellen waar Edwards’ kiezers heen gaan.

Spannend…

This entry was posted in Uncategorized, Verenigde Staten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*