Kijk vanavond naar The Practice!

Dit is de gouden tip van de dag: Vanavond na de avondetappe, net voor middernacht, begint op Nederland 1 seizoen 8 van de Amerikaanse advocatenserie The Practice. Dat is daarvoor 7 seizoenen lang een standaard advocatenserie geweest a la Law & Order, LA Law en hoe al die series ook mogen heten. Maar in de eerste aflevering van seizoen 8, die dus vanavond op tv komt, wordt er een nieuw karakter geintroduceerd, te weten Alan Shore. En dan verandert alles. Al vanaf het allereerste moment dat hij binnenkomt zie je dat er barsten en scheuren komen in het standaard advocatenserie firmament. Dat is geheel te danken aan James Spader, die Alan Shore een seizoen lang op weergaloze wijze zal vertolken. Hij is anders, hij is corrupt, hij is ontslagen bij zijn oude advocatenfirma omdat hij gestolen zou hebben. Hij doet er erg vaag over wat er precies is gebeurd, maar legt uiteindelijk uit dat het er op neerkomt dat hij stal van de rijken en gaf aan… hemzelf. En dat is nog maar het begin. In 1 seizoen tijd wordt The Practice letterlijk en figuurlijk gesloopt. De andere karakters die al 7 seizoenen meegaan en behoorlijk populair zijn bij de kijkers vallen in het niet bij wat Alan Shore doet. Alle standaard cliches verdwijnen en maken plaats voor deze bizarre maar briljante advocaat, die ongelooflijk scherp van tong voortdurend in conflict is met zichzelf en de wereld. Aan het eind van het 8e seizoen wordt The Practice opgeheven. Niet alleen het advocatenkantoor zelf, maar ook de serie. De makers van The Practice zien in dat ze iets heel bijzonders in handen hebben. Vlak voor het einde zijn er nog 6 afleveringen waarin een tweede exorbitant karakter zijn intrede doet: Denny Crane, gespeeld door William Shatner. Ja, DE William Shatner. Hij is nog excentrieker dan Alan. Als tv-kijker weet je niet meer waar je het moet zoeken: wat gebeurt hier op tv! Wat IS dit? Het is, nee wordt, Boston Legal. Een nieuwe serie die dit najaar aan zijn vierde seizoen begint. In de eerste drie seizoenen staan de karakters van Alan en Denny centraal. Ook Candice Bergen, beter bekend als Murphy Brown doet mee als hoofdrolspeler in Boston Legal. Ze spelen allen weergaloos en een reeks Emmy’s volgt, voor beste acteur, beste ondersteunende acteur, beste comedieserie.

In 2007 gebeurt er iets nieuws: Wederom worden James Spader en William Shatner voor Emmy’s genomineerd, maar dit keer is er ook een nominatie voor beste dramaserie. Boston Legal drama? Dat was toch een comedy? Nee, eindelijk wordt Boston Legal op zijn eigen meritis gewaardeerd. Boston Legal is namelijk drama. Het is grappig, maar behandelt ook hele belangrijke politieke issues. Van de oorlog in Irak tot de armoede in Afrika, van seksueel misbruik tot fraude, van een gebrekkige gezondheidszorg in de VS tot de doodstraf, alles komt langs. En vaak staan de kranten in Amerika er een week voor of na een aflevering vol mee, met echte zaken uit het echte leven die een exacte kopie zijn van wat er in Boston Legal gebeurt. Een half jaar geleden was er een aflevering waarin een verpleegster uit New Orleans wordt aangeklaagd omdat ze ten tijde van orkaan Katrina een paar mensen heeft laten inslapen, waar geen medicijnen en geen water meer voor was, die anders een gruwelijke dood zouden zijn gestorven. Ze wordt aangeklaagd en Alan verdedigt haar. Hij weet de jury zover te krijgen dat ze haar vrijspreken, wegens gebrek aan bewijs. Vorige week was de echte rechtzaak in Amerika, over precies dit verhaal. De jury sprak de verpleegster vrij, net als eerder in Boston Legal. En dat gebeurt vaker.

Seizoen 8 van The Practice is het begin van dit alles, is het begin van Boston Legal. En vanavond is de eerste aflevering van dat seizoen. Nederland 1, 23:50 uur.

Update 31-08-2007: Ik zit momenteel in Canada, maar ik heb begrepen dat de laatste aflevering van The Practice vanavond op tv is in Nederland. Ik heb daar wat mailtjes over gekregen, daar deze blogentry veel lezers trekt die naar The Practice kijken. Om de meest voorkomende vragen te beantwoorden: Boston Legal is dus het vervolg op het laatste seizoen van The Practice, maar dan nog beter. Ik heb geen idee of Boston Legal op Nederland 1 uitgezonden zal worden, dat zul je moeten informeren bij de omroep die The Practice uitzond (ik meen dat dat de NCRV is?). Seizoen 1 en 2 van Boston Legal zijn te koop op DVD via de gebruikelijke websites zoals bijvoorbeeld www.rodisc.nl, www.bol.com en www.amazon.com. Je kunt de afleveringen ook downloaden op www.torrentspy.com en dergelijke. Seizoen 3 komt binnenkort uit op DVD. Seizoen 4 begint eind september op televisie in de Verenigde Staten en Canada. I can hardly wait!!!

Voor meer informatie moet je absoluut eens kijken op www.boston-legal.org. En check alvast onderstaand fragment waarvoor James Spader een Emmy Award kreeg voor Beste Acteur. De scene komt uit de aflevering ‘Stick It’ (Boston Legal seizoen 2, aflevering 19). Advocaat Alan Shore (meer dan briljant gespeeld door James Spader) verdedigt een vrouw die weigert belasting te betalen als protest tegen het beleid van de Amerikaanse regering. De complete tekst van het pleidooi is te lezen op dit adres.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*