Kleine wereld

Hoe klein is de wereld? Ik werd vanavond gebeld door Fleuriëtte van de Velde, die ik nog ken uit de tijd dat ik stage liep bij EPPA. Zij werkt tegenwoordig bij Elsevier. En ze belde me omdat ze benieuwd was naar het verhaal achter www.kiesklaas.nl. Heerlijk, zo’n journaliste die niet klakkeloos het ANP-bericht overneemt maar zelf ook nog even op onderzoek uit gaat. Dat is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. Op de website van Elsevier staat inmiddels het volgende bericht:

Populaire Klaas ‘waarschijnlijk’ op plaats drie
PvdA-coryfee Klaas de Vries, die eerder door het PvdA-bestuur op een onverkiesbare 23ste plaats werd gezet, komt dankzij een grote schare fans waarschijnlijk op plaats drie van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen.

Partijvoorzitter Michiel van Hulten zei vandaag dat de actie om De Vries op drie te krijgen, waarschijnlijk gaat slagen.

‘Fantastisch’
De actie is een initiatief van enkele jonge PvdA’ers, die het niet eens waren met het besluit van het PvdA-bestuur om de PvdA’er op plaats 23 te zetten. Op de website Kies Klaas.nl roepen ze sympathisanten op de actie ‘Zet Klaas de Vries op drie’ te steunen. ‘Wij zouden het fantastisch vinden als Klaas zijn enorme hoeveelheid kennis en ervaring kan benutten als lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal’.

De internetlijst is inmiddels ondertekend door tal van sympathisanten, onder wie presentator Paul de Leeuw, oud-Journaallezeres Henny Stoel, Elsevier-columnist Bart Tromp, publicist Thomas von der Dunk en tal van PvdA-politici onder wie Tweede Kamerlid Jet Bussemaker.

Volgens initiatiefnemer Kirsten Verdel, lid voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland, loopt het storm op de site. Ze heeft inmiddels 2.500 steunbetuigingen binnen.

‘Statement’
Zaterdag besluit het PvdA-congres in Zwolle over de samenstelling van de kandidatenlijst. De afdeling Delft zal voorstellen De Vries op drie te zetten. Volgens Verdel is het nog nooit eerder gebeurd dat congresleden een tegenkandidaat op zo’n hoge plaats zetten. ‘Meestal gebeurt dat pas vanaf plaats tien of vijftien.’ Door De Vries op drie te zetten wil het congres ‘een statement’ maken. ‘Want het kan natuurlijk echt niet dat iemand met zo’n staat van dienst op een onverkiesbare plaats staat.’ De webactie ‘KiesKlaas’ is bedoeld ter ondersteuning.

Van Hulten, die als partijvoorzitter normaal gesproken de oorspronkelijke kandidaat verdedigt ten opzichte van de tegenkandidaat, heeft laten weten dat hij zich niet tegen De Vries op drie zal verzetten.

De nieuwe leden van de Provinciale Staten kiezen op 29 mei de leden van de Eerste Kamer. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 7 maart.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*