Kopiëren en plakken?

"When you take stuff from one writer it’s plagiarism; but when you take it from many writers, it’s research."
Wilson Mizner (1876-1933)


Hoe voeg je in een dag tijd vijftien bladzijdes aan een scriptie toe? Simpel: je verandert de opmaak van Times New Roman en regelafstand 1 naar Georgia met regelafstand 1,5. En dan gaat het ineens heel snel.

Maar even serieus. Vandaag de hele dag op de universiteit rondgehangen. Beetje met docenten gesproken en een berg scripties doorgelezen van andere studenten die de netwerkbenadering op de een of andere manier in hun scriptie hebben verwerkt. En wat een puinhoop kom je soms tegen in die scripties zeg! Ik zeg niet dat ik het beter kan, maar het copy/paste gehalte is in sommige scripties wel erg hoog. Zonder dat er daarbij enige samenhang met de overige tekst te bespeuren valt. Dramatisch. Het is jammer dat er niet op de scripties staat met welk cijfer ze ooit gehonoreerd zijn.

Ik ben nu zelf bijna klaar met mijn theoretisch kader. Zoals u misschien weet schrijf ik mijn scriptie over spam. Spam is wat mij betreft DE casus behorende bij problemen die door grensoverschrijdende activiteiten in onze moderne netwerksamenleving zijn ontstaan. Het ‘grappige’ is dat de netwerkbenadering stelt dat actoren in een netwerk wederzijds van elkaar afhankelijk zijn in het oplossen van complexe problemen. Interactie moet daarom centraal staan. Dat is allemaal wel leuk en aardig en daar zijn dan ook boeken vol over geschreven, maar het probleem met spam is nu juist dat er helemaal niemand blijkt te zijn die de coördinatie van die interactie op zich wil nemen. Je kunt dus wel leuk allerlei plannetjes smeden hoe je interactie in een netwerk kunt bevorderen, maar voorlopig is er bij spam alleen maar sprake van een ‘dialogue of the deaf’, waarin actoren vooral langs elkaar heen praten. Ik zie een Solana of een Prodi nog niet namens de EU bij Bush aan zijn jasje hangen met de vraag wanneer we nu eens gezellig met zijn allen virtuele terreur gaan bestrijden.

He getver, wat ben ik nu aan het doen? Toch niet mijn scriptie in mijn weblog aan het proppen he? U merkt het al, het gaat niet zo goed met mij. Ik kan mij beter even van dit beeldscherm afkeren en verder gaan met het kopiëren en plakken van wetenschappelijke literatuur in mijn hoofdstukje theorie.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*