Leeuwarden: Kirsten Verdel voerde campagne voor Obama

Leeuwarden: Kirsten Verdel voerde campagne namens Obama

LEEUWARDEN – In een goed gevulde auditorium in de Stenden hield Kirsten Verdel maandagavond een lezing over campagnevoeren voor Obama. Een half jaar voor de Amerikaanse verkiezingen belandde zij met een flinke dosis geluk en minstens zoveel doorzettingsvermogen in het campagneteam. Een ervaring die slechts weinigen hebben; de zaal was dan ook een en al oor.

Door Martine van der Linden

Met een grenzeloos enthousiasme en enkele vrolijke anekdotes wist Verdel haar publiek vanaf haar eerste woord te vermaken. Ze stak van wal met te vertellen hoe ze in het campagneteam van Obama is beland. Die weg alleen al bleek een avontuur. Ze begon als campagneleider voor Peter van Heemst, fractievoorzitter PvdA in Amsterdam, reisde vervolgens naar China alwaar ze aanleiding zag om fondsen te werven voor een weeshuis voor gehandicapte kinderen, kwam weer terug bij de PvdA – op landelijk niveau dit keer – en reisde toen af naar Canada.

Vanuit dit land volgde ze de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen op de voet. Speciale interesse ging uit, hoe kan het ook anders, naar het campagnevoeren. Haar nieuwsgierigheid bracht haar naar Washington D.C., alwaar ze de juiste persoon ontmoette: Mike Gurkey, oud medewerker in de campagne van Bill Clinton.

,,Hij wilde me op mijn verzoek te woord staan om me te vertellen hoe de campagne door de democraten werd gevoerd", vertelde Verdel. ,,Een heel interessant verhaal, dat eindigde met de mededeling dat hij wel werk had voor mij. In het campagneteam! Ik was natuurlijk helemaal verrast, en verwachtte een addertje onder het gras. Die bleek er te zijn. Ik moest eerst een werkvergunning krijgen. Dat klinkt als een eenvoudig klusje, maar serieus: ik ben er een hele week mee bezig geweest. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Een hele stapel papieren moesten ervoor worden ingevuld. Maar het is me gelukt."

Na deze introductie was het aan burgemeester Bert Middel van gemeente Smallingerland en het aanwezige publiek om haar vragen te stellen. Daarbij werd onder meer ingegaan op hoe Verdel kijkt naar Obama, die zijzelf drie keer heeft ontmoet.

,,De meeste mensen gaan ervan uit dat ik helemaal gek van Obama ben, ook omdat ik nooit een negatief woord over hem heb gezegd in de media. Maar hoewel hij mij wel heeft geïnspireerd, maakte het mij niet zoveel uit voor wie ik werkte in het campagneteam. Ik koos voor de democraten, en dat is de enige keuze die ik heb gemaakt. En eerlijk is eerlijk: dat vorige week republikein Scott Brown de Senaatsverkiezing heeft gewonnen in Massachusetts, was eigenlijk niet nodig geweest. Daar ben ik dan ook niet positief over."

De avond met Kirsten Verdel, georganiseerd door Centrum Tûmba en de Leeuwarder Courant, werd na ruim twee uur afgerond. Qua verhalen had Verdel nog wel dagen door kunnen gaan, en mogelijk had het publiek dat niet eens erg gevonden. Ze heeft belevenissen genoeg om er een boek over te schrijven, en dat heeft ze dan ook gedaan in “Van Rotterdam naar het Witte Huis´. Voor zij die de avond hebben gemist een goed alternatief om toch te leren hoe het reilde en zeilde in het hart van Obama's campagne.

This entry was posted in In de media, Uncategorized, Verenigde Staten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*