MCRZ & Mediadebat

Welnu, ik ben inmiddels drie dagen aan het werk in twee van mijn vijf (nieuwe) banen. Hoe idioot klinkt dat overigens? 🙂

Maandag begon ik bij Mediadebat, ‘s avonds was direct al het eerste debat. In De Balie in Amsterdam ging het over geheimhouding binnen de journalistiek. Een interessante discussie, maar het diner voorafgaand aan het debat was nog boeiender. Ik raakte aan de praat met oud-minister en huidig voorzitter van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA), te weten Frank de Grave. Ik vroeg mij af waar de NZA zoal verantwoordelijk voor is. Hoe zit dat bijvoorbeeld met die 1700 doden ten gevolge van medische missers waar minister Klink nu iets aan wil doen? Gaat het NZA op zoek naar de oorzaken van die dodelijke gevallen? Ik kreeg een wat mistige blik, voordat De Grave een ontkennend antwoord ging geven. Dat was toch niet zijn taak, de NZA gaat over structuur. Maar wat nu als die dodelijke gevallen een oorzaak hebben in de structuur van de medische wereld? Het bleef weer even stil.

Vandaag zette ik de discussie voort bij het Medisch Centrum Rijnmond Zuid (MCRZ). Dat is mijn andere tijdelijke baan. In de pauze sprak ik met een collega over diezelfde vraag. Wat gaat er precies mis in ziekenhuizen en hoe komt dat? 1700 doden door medische missers is veel, maar er zullen nog veel meer gevallen zijn waar door een medische fout mensen nooit genezen zijn of zieker zijn geworden. Komt dat door tijdsdruk? Door marktwerking? Door bezuinigingen?

Management en efficientie, dat was het antwoord. Ziekenhuizen worden steeds meer gerund alsof het bedrijven zijn. Omzet, winst en efficientie zijn sleutelwoorden. Maar een ziekenhuis is geen bedrijf. In een ziekenhuis gaat het om mensenlevens. Wie maakt zich daar nog druk over?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*