Metro 16-08-2011 Obama: buigen, of toch barsten?

Door: Ruben Eg
Gepubliceerd in: Metro

Bijna een jaar voor de verkiezingen zien steeds minder Amerikanen het zitten in de huidige president Barack Obama. Slechts 39 procent keurt zijn banenbeleid goed, zo blijkt uit onderzoek van de belangrijke opiniepeiler Gallup. Obama komt hiermee akelig dicht bij de populariteitscijfers van Jimmy Carter, de Democratische president die na een haast rampzalig verlopen regeerperiode in 1981 uit het Witte Huis werd gestemd.

Obama zweeft na 930 regeerdagen precies tussen de cijfers van Carter en diens mateloos populaire Republikeinse opvolger Ronald Reagan in. Met nog veertien maanden te gaan lijkt het buigen of barsten voor de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, erkent Amerika-kenner Willem Post van het Instituut Clingendael. “Onder Carter ging werkelijk alles fout. Obama moet voorkomen dat hij in die situatie terechtkomt. Hij kan anderzijds ook een tweede Reagan worden, die Amerika er na een zware economische periode weer bovenop hielp. Obama is daarbij intelligenter, maar mist wel weer de boerenslimheid en het acteertalent van Reagan.”

Reagan plukte na drie jaar van dalende populariteitscijfers in zijn vierde jaar als president de vruchten van zijn beleid. Ook vroeg hij tijdens zijn herverkiezing de Amerikaanse kiezers glashard of ze het nu beter hadden dan vier jaar terug. “Dat zou Obama ook kunnen doen”, meent Post. “Met zo veel werkloosheid kun je de verkiezingen eigenlijk niet winnen. Maar er zijn wel bijzondere omstandigheden. Obama moet dat rampzalige beeld van de ingestorte banken, huizenmarkt en auto-industrie terughalen en aantonen dat er iets is veranderd. Als iemand dat kan is het Obama wel.”

Toch doet de momenteel ploeterende Obama denken aan Carter, stelt journalist Michiel Vos. “Het gaat Amerikanen om het resultaat. De Democraten zijn voor het eerst een beetje nerveus. Als de economie niet beter wordt heeft de Republikeinse uitdager een kans.” Toch zeggen de huidige cijfers nog niets, meent Kirsten Verdel, die in 2008 als stafmedewerker meehielp aan de zege van Obama. “In een jaar kan echt heel veel veranderen.”

This entry was posted in In de media. Bookmark the permalink.

2 Responses to Metro 16-08-2011 Obama: buigen, of toch barsten?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*