Metro 29/09/2008: McCain zakt na debat

Hoewel analisten achteraf oordeelden dat het eerste debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama in een gelijkspel is geëindigd, wijzen kiezers echter Obama aan als winnaar. In de kiezersonderzoeken van afgelopen weekend is de Democraat alleen maar uitgelopen op zijn Republikeinse rivaal. Het vertrouwen van geregistreerde kiezers in Obama steeg gisteren in een peiling van onderzoeksbureau Gallup van 48 naar 49 procent, terwijl McCain zakte van 45 naar 44 procent. Opvallend, aangezien het debat van vrijdag op de Universiteit van Mississippi in Oxford in het teken stond van McCain's stokpaardje: buitenlandse politiek en nationale veiligheid.

Waarschijnlijk wordt de Vietnam-veteraan afgerekend voor zijn opmerkelijke poging van woensdag het debat met Obama uit te stellen om “op presidentiële wijze' in Washington de kredietcrisis te bezweren. Pijnlijk was dat het echter tot gisteren duurde voor zijn eigen Republikeinse partij akkoord ging met een reddingsplan voor de Amerikaanse economie. Het campagneteam van Obama reageerde euforisch op het vrijdag behaalde resultaat. Het Nederlandse teamlid Kirsten Verdel spreekt van “een geweldige uitslag'. De kritiek dat Obama meer de aanval had moeten kiezen verwerpt ze: “Als je voor staat in de peilingen, ga je in principe niet negatief. Daarnaast moeten Obama en McCain de twijfelende kiezers uit het “midden' overtuigen. Die zijn redelijk conservatief en identificeren zich makkelijker met McCain. Als Obama hem te hard aanvalt, vervreemdt hij die kiezersgroep van zich.”

Voor McCain hangt nu veel af van het debat van donderdagnacht in St. Louis tussen de vicepresidentiële kandidaten Sarah Palin en Joe Biden. Dagblad de Washington Post oordeelde gisteren dat dit door de huidige stand van zaken beslissend wordt in de race om Het Witte Huis. Indien Palin door het ijs zakt tegen de ervaren Biden staat McCain's geloofwaardigheid behoorlijk op de tocht. Tijdens het debat moet blijken of de poging van McCain's “running-mate' om de afgelopen weken iets bij te leren over haar achilleshiel buitenlandse politiek voldoende heeft opgeleverd.

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*