Mijn nederige excuses aan ei

Beste ei,

excuses dat ik al bijna twee dagen mijn weblog niet heb geupdate. Vergeef mij.
Maar, vooruit dan maar weer. Ik zal even schetsen wat ik gisteren allemaal heb geleerd op de BHV brandweertraining in Akersloot (BHV=bedrijfshulverlening. En Akersloot, daar zit een Van der Valk-hotel dat niet al te lang geleden deels afgebrand is, dus de perfecte locatie voor een brandweertraining?) 🙂

Oh trouwens… ik geef hieronder alleen de wist-je-datjes weer die de ex-brandweerman die de cursus gaf ons vertelde. Dat zijn er al genoeg. Lees vooral de laatste…

 • Bij een brand in het Sakura hotel in Amsterdam gingen op de bovenste verdieping de tussendeuren op de gang automatisch dicht (om de ruimte kleiner te maken, zodat er minder zuurstof is die de brand kan voeden). Er was niets aan de hand op die verdieping, maar een Japanse gast raakte zo in paniek dat hij de lakens van zijn bed aan elkaar knoopte en uit het raam ging hangen. De technische dienst kon hem net op tijd weer naar binnen trekken.
 • Bij een prullenbak brandje in een kantoorpand in Amsterdam raakte iemand dusdanig in paniek, dat hij van de zevende verdieping uit het raam sprong, daarbij een collega meetrekkend… Allebei dood. En het was echt alleen de prullenbak die brandde.
 • In de 31-jarige brandweercarriere van de cursusleider verloor hij 11 collega’s bij branden.
 • Er vallen 90 doden per jaar bij branden in Nederland. Bij ongeveer 50 daarvan is het overlijden direct resultaat van een verkeerde manier van blussen (bijvoorbeeld water gebruiken om een vetpan uit te krijgen).
 • Zet geen vissenkom in het raam. Die kan als vergrootglas functioneren en brand veroorzaken.
 • 1 liter water wordt omgezet in maar liefst 1700 liter stoom. Als water in een extreem warme ruimte komt die echter te klein is om dat water in die 1700 liter stoom om te laten zetten, dan ontstaat er waterstof, ook wel knalgas genoemd. Dat is nogal explosief…
 • Blussen met poeder werkt heel goed. Maar richt niet op mensen. Je gaat er niet dood aan, maar… eh… je sluitspieren functioneren daarna niet meer…
 • Mocht het nodig zijn om iemand met een blusdeken te bedekken, ga daar dan niet op kloppen om de vlammen uit te krijgen, maar wrijf erover. Anders sla je de wonden nog verder open.
 • Bij een aanrijding in een straat in de Amsterdamse Pijp ging de benzinetank van een auto lekken. De benzine stroomde het riool in en de dampen hiervan bereikten uiteindelijk de wc van een bewoner verderop in de straat, die op de wc een sigaar aan het roken was. Was, want de boel otplofte en de complete gevel van het huis viel zelfs om. Hij was de enige dode.
 • Als er een brandmelding is in een bedrijf, neem dan niets mee bij de ontruiming. Als er echter een bommelding is, neem dan je tas(sen) juist wel mee. Dan heeft de EOD minder tassen/koffers te onderzoeken.
 • Als je zo slim bent om een deksel op een brandende pan met vet te doen, wees dan ook zo slim om die pan dan minstens een uur te laten staan. Als je een keramische plaat hebt zelfs 1.15 uur. Waarom? Als je de pan te snel weer oppakt, dan is de kans groot dat hij weer ontvlamt, omdat het vet onderin nog steeds ontvlambaar is en door de beweging naar boven komt als je de pan oppakt.
 • En tenslotte: jaren terug was het eerste artikel uit de brandweerwet nog dat het de taak van de brandweer was om mensen en dieren te redden, desnoods ten koste van het eigen leven. Inmiddels staat er in dat eerste artikel dat de veiligheid van de hulpverleners op de eerste plaats komt. De cursusleider vertelde hierbij dat de Arbo-wet ook erg leuk is. Hij vertelde dat hem bij een brand in een drie verdiepingen tellend gebouw was verteld dat er op de derde verdieping een vrouw en een paar kinderen zaten. Ze gingen het pand binnen, kwamen op de derde verdieping, vonden de slachtoffers en brachten ze via de ladder die inmiddels tegen het pand stond in veiligheid. Het publiek op straat klapte, iemand schoot een foto voor in de krant waarop de redding en de vlammen die op de eerste verdieping uit het raam sloegen te zien waren, en twee weken later kreeg de brandweerman vervolgens… een klacht aan zijn broek. Hij had de Arbo-wet namelijk overtreden. Wat hij had moeten doen, was eerst de brand die op de eerste verdieping was eerst uitmaken, en daarna hadden ze pas verder naar boven gemogen. Say what? Ja, dat dacht ik ook…. Als iemand het oude en het nieuwe eerste artikel van de brandweerwet heeft, dan graag. En als iemand informatie weet te vinden over dit soort regelgeving waarbij mensen dus niet gered mogen worden vanwege Arbo-wetgeving, dan hoor ik dat ook graag!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*