Nog een cultuurschok: dronken toeristen

Het staat niet in het lijstje wereldwonderen, maar dat zou het wel moeten staan: de Terracotta Army, vlakbij Xian in China. Vandaag gingen we daarheen.

In 264 BC kwam de 13-jarige Qin aan de macht in een van de Chinese staten. Hij noemde zichzelf al snel Shi Huang, de eerste keizer. Hij veroverde alle 221 staten en smeedde China voor het eerst tot een geheel aan elkaar. Ook begon hij met de bouw van de Chinese muur. En zorgde hij voor een munteenheid in China. En oh ja, hij bouwde een klein mausoleum voor hemzelf: 56 vierkante kilometer groot. Er werd ruim 40 jaar aan gebouwd, door pakweg 720.000 mensen. De mensen die aan het project werkten, werden levend begraven om te voorkomen dat bekend zou worden waar de keizer werd begraven. Met succes, ruim 2000 jaar lang bestond slechts de legende van het terracotta leger dat met de keizer begraven zou zijn.

In 1974 was een boer een bron aan het boren, toen hij op een terracotta soldaat stuitte. Opgravingen begonnen en nu is er een museum op de vindplaats -waar de betreffende boer vandaag een fotoboek aan het signeren was!!- waarin 1 van de plekken blootgelegd is waar ruim 6.000 soldaten, paarden, wagens en andere artefacten gevonden zijn.

Het graf van de keizer zelf ligt kilometers verder, in een heuvel van 550 vierkante meter in omtrek en 40 meter hoog. Het is nog niet uitgegraven. Het verhaal gaat dat de plafonds van edelstenen zijn, dat er automatische kruisbogen bij de ingang staan om bezoekers te verwelkomen en dat er rivieren van kwik stromen. Er zijn metingen van de bodem gedaan en daar is uit gebleken dat er een hoog kwikgehalte in de heuvel zit.

De 6.000 soldaten op ‘site 1’ en de honderden andere op ‘site 2 en 3’ zijn al geweldig om te zien, maar het terrein is amper drie voetbalvelden groot. Totaal is het dus 56 vierkante kilometer. Wat er nog onder de grond zit, is letterlijk en figuurlijk onvoorstelbaar….

Jammer is dat er weliswaar duizenden toeristen rondlopen, maar dat zijn bijna allemaal westerse toeristen. De video over het leger is zelfs alleen in het Engels, niet eens in het Chinees. De entree is dan ook 9 euro, voor Chinezen veelal onbetaalbaar. Ook dat is weer typisch Chinees, je eigen volk even vergeten!

Verder heb ik vandaag stokbrood en brie uit blik (?!) gegeten. Uiteraard afkomstig uit… Bavaria, in Duitsland. Hier in Xian is veel te krijgen. En ik heb wat geleerd over het weer. Hoe warm het ook voelde op het platteland, het was nooit warmer dan 39 graden. Wat blijkt? Als het warmer dan 41 graden is, dan krijgen boeren meer salaris betaald. Dus zegt de overheid dat het nooit warmer is dan 39 graden… China…

En inmiddels zit ik weer in het hostel. Tussen de dronken toeristen. Dat was nu ook weer niet de bedoeling. Wat een cultuurschok.

Filmpje:
01. Terracotta Army
02.This entry was posted in Reizen, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*