NRC: 09-09-2010: Dirk Scheringa bij presentatie boek over DSB


Door onze redacteur Heleen de Graaf

Wordt het een Dirk Scheringa-show of keert de voormalige topman van DSB weer snel terug in de anonimiteit? Vandaag wordt het boek Project Homerus. Het miljardenspel met DSB gepubliceerd.

In het stadion van voetbalclub AZ, tot een jaar geleden eigendom van Scheringa, zal de oud-bankier voor het eerst sinds lange tijd optreden in het openbaar en het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het boek werd al in december aangekondigd, maar de publicatie schoof telkens op.

Het boek wordt gezien als het boek van Scheringa zelf. Dat is niet zo vreemd. De oud-bankier gaf herhaaldelijk te kennen aan een boek te werken en op zijn website is het boek te bestellen.

Maar de naam van Scheringa staat niet naast die van de auteur: Kirsten Verdel. Wel is op de kaft te lezen dat het hier gaat om een boek, mede gebaseerd op „exclusieve interviews met Dirk Scheringa”. Verdel schreef eerder een boek over haar tijd als campagnemedewerker bij Barack Obama. Zij raakte vlak voordat de ondergang van DSB op 1 oktober 2009 begon betrokken bij de bank uit Wognum. Verdel zou aanwezig zijn geweest bij veel vergaderingen in die tumultueuze weken in oktober.

‘Kapot’ gemaakt

Wat er in het boek staat, is nog een vraag. Gewoonlijk krijgt een krant voor publicatie een recensie-exemplaar zodat zij als het boek uitkomt de lezer direct een recensie kan presenteren. Maar zoals vrijwel alles rondom de DSB-affaire, gaat ook nu niets zoals het normaal gaat.

Zo gaf Dirk Scheringa afgelopen zaterdag een interview aan De Telegraaf. Maar bronnen rondom de oud-bankier zeiden gisteren dat Scheringa zich helemaal niet kan vinden in het artikel. In het interview stelt Scheringa onder meer dat het boek duidelijk zal maken dat DSB „kapot” is gemaakt door de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Scheringa rept van een aangifte tegen de centrale bank en bankpresident Nout Wellink persoonlijk. Die aangifte werd dit jaar al enkele malen aangekondigd en zal gedaan worden door de volledige laatste raad van bestuur van DSB tegen de centrale bank en de raad van bestuur van de toezichthouder.

Aangifte

De aangifte zal volgens anonieme bronnen rond Scheringa nu binnen enkele maanden echt bij de officier van justitie op tafel liggen. Het gaat hier om mogelijke schending van de geheimhoudingsplicht door de centrale bankiers rondom het aanvragen van de noodregeling voor DSB op zondag 11 oktober. De aanvraag werd afgewezen, maar lekte uit naar de media, waarna er een nieuwe run op de bank ontstond en de rechter de noodregeling alsnog goedkeurde. Enkele dagen later werd DSB Bank failliet verklaard.

Scheringa gaf na die teloorgang nog een emotionele persconferentie en verdween vervolgens van het toneel. Hij is in te huren voor lezingen, maar in het openbaar was hij al bijna een jaar vrijwel niet meer te zien. Waarschijnlijk is dit mede op advies van zijn advocaten. De inwoner van Spanbroek zou het zichzelf door een onvoorzichtige uitspraak lastig kunnen maken, omdat deze gebruikt kan worden in rechtszaken van gedupeerde DSB-klanten.

Project Homerus

In de zomer van 2009 had de toezichthouder een reddingsplan opgesteld voor DSB, genaamd Homerus. De centrale bank wilde ingrijpen bij de bank van Dirk Scheringa. Men had grote moeite met de organisatiestructuur en weinig vertrouwen in het nieuwe verdienmodel van de bank. De oprichter, eigenaar en topman van DSB zou zich volgens dit plan terugtrekken en zijn aandelen overdragen aan een derde, nog onbekende partij. Dit project moest ervoor zorgen dat de situatie bij DSB ingrijpend zou veranderen. Maar op 1 oktober 2009 riep Pieter Lakeman, voorzitter van de Stichting Hypotheekleed, spaarders op hun geld bij DSB weg te halen. Een oproep die een run op de bank veroorzaakte en er mede toe leidde dat de bank 19 dagen later failliet werd verklaard.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *