Operatie geslaagd, patiënt overleden

Tot aan de verkiezingen schrijf ik wekelijks een column op www.pvdarotterdam.nl. Vandaag de eerste:

Het kabinet heeft de mond vol van zelfredzaamheid, eigen verantwoordelijkheid, hard werken en fatsoen. Maar wat is er fatsoenlijk aan de 18.000 bewoners van verpleeghuizen die uitgedroogd of ondervoed zijn? Wat is er fatsoenlijk aan 680.000 huishoudens die in armoede leven, een stijging van 20 procent in de periode dat Balkenende I, II en III ons land regeren? Wat is er fatsoenlijk aan dat er 372.000 kinderen in Nederland in armoede leven? Wat is er fatsoenlijk aan dat inmiddels bijna 10.000 gezinnen gebruik moeten maken van de Voedselbank?

Eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid betekenen niet dat mensen hun problemen zelf maar moeten uitzoeken. Hard werken mag niet betekenen dat je dag in dag uit keihard aan de bak moet voor een loon waarvan nauwelijks vaste lasten als huur, gas, water, licht en verzekeringen te betalen zijn.

‘Het gaat beter met de economie’, zeiden CDA en VVD op prinsjesdag. Dat is misschien wel zo, maar de nieuwe welvaart wordt niet eerlijk verdeeld. Een kwart van de huurprijzen wordt vanaf januari vrijgegeven, energie wordt duurder en ook de zorgpremie gaat volgend jaar omhoog. De hardste klappen zullen weer bij die mensen vallen die al moeite hadden om rond te komen. Een alleenstaande AOW’er betaalt nu al meer dan de helft van zijn inkomen aan vaste lasten. Moet dat nog meer worden?

De tevredenheid van het kabinet deel ik niet. Zij vinden hun kabinetsbeleid geslaagd. Ik zeg: operatie geslaagd, patiënt overleden. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*