Rotterdamse Kirsten Verdel wil erbij zijn, bij de G8 in Gleneagles

(Rotterdams Dagblad, woensdag 6 juli 2005, blz. 3)

Ze was op Rock Werchter in Belgie, keek op de televisie naar Live8 en zat amper twee dagen later in Edinburgh. Kirsten Verdel uit Rotterdam, PvdA-statenlid in Zuid-Holland, wil erbij zijn als in het Schotse plaatsje Gleneagles de acht rijkste landen ter wereld praten over Afrika.

Door Tonny van der Mee

Rotterdam/Edinburgh – Ze viel met haar neus in de boter. Stond Kirsten Verdel zondag nog met duizenden ademloos te genieten van R.E.M. op een festivalterrein in Werchter, maandagavond kwam ze in een stad die in oorlog leek. Wegversperringen, ambulances helikopters en dichtgetimmerde winkels uit angst voor plunderingen. De straten in het centrum van Edinburgh waren slechts gevuld met agenten, journalisten en demonstranten.

Verdel kon weinig kanten op. Uiteindelijk keek ze in een Schots cafe naar televisiebeelden van relletjes die een paar honderd meter verder in Princess Street plaatsvonden.

Dat het ook anders kan, bewezen demonstranten tijdens de ‘witte mars’ in Edinburgh. Een vreedzaam protest tegen de acht rijkste landen ter wereld, op de dag dat heel de wereld in de ban was van het grootste muziekevenement ooit ten behoeve van arm Afrika. Verdel was op dat moment in Werchter. Ze keek in een hotelkamer naar Live8 en was diep geroerd door speeches van Bono, Will Smith en Bill Gates, en door het optreden van Annie Lennox.

Eenmaal thuis in Rotterdam, zondagnacht om half vier, zag ze dat 26 miljoen mensen hun digitale handtekening hadden gezet onder het muzikale statement van Live8. Twaalf uur later zat ze in het vliegtuig naar Edinburgh. ‘Het was een bevlieging van pure machteloosheid dat ik een ticket heb gekocht. Ik wilde hier iets mee doen.’

Tenten
In Edinburgh is de rust enigszins wedergekeerd. ‘De stad is in de ban van de G8. Overal hangen vlaggen, posters en A4’tjes met de tekst ‘Make Poverty History’. Iedereen leeft mee en de kranten staan er vol van. Ze zijn trots op de ‘witte mars’.

Toeristen verkennen de stad en hier en daar lopen wat verdwaalde anarchisten, die gisteravond nog voor wat opstootjes zorgden. Het epicentrum van de anti-globalisten is verplaatst naar het plaatsje Gleneagles, waar vandaag de G8-top begint. Verdel is gisteren met de trein op en neer naar Stirling gereist, dat als uitvalsbasis voor acties dient voor duizenden demonstranten die op een kampeerterrein bivakkeren. Van daaruit trekken ze voor de ‘Long Walk to Justice’ naar Gleneagles.

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.