Shanxi Museum in Taiyuan – China

Het is vandaag 9 mei, de Dag van Europa. Ik had dat -waarschijnlijk als een van de weinigen- al in mijn hoofd zitten, maar toen ik vanmorgen ineens de Negende Symfonie van Beethoven (Ode aan de Vreugde) over straat hoorde schallen, was ik toch echt wel even verbaasd. Zoals jullie wellicht wel/niet weten is dat het Europese volkslied. Waarom ze dat hier in China dan zo nadrukkelijk draaiden…? Het was wel leuk. Enerzijds een welkome afwisseling na alle Chinese opera- en marsmuziek, anderzijds voelde het meteen een beetje als thuis…


In een zaal over de geschiedenis van Chinese opera stonden zes terminals waarop je stukken opera af kon spelen. De toezichthouder op de zaal had een van die dingen echter zover gekregen dat hij er Patience op kon spelen. Ik nam het hem bepaald niet kwalijk. Er is niets erger in een baan dan niets te doen te hebben. Dan bestaat je dag alleen maar uit wachten, wachten en nog meer wachten.

Wat erg handig was aan het museum, was dat bij alle zalen en artefacten de uitleg niet alleen in het Chinees, maar ook in het Engels stond. Tenminste, tot aan de 3e verdieping. Daarna hadden ze de moed kennelijk opgegeven, want ineens was alles alleen nog maar in het Chinees…En inmiddels is de dag alweer voorbij. Net rijst met… bloemkool gegeten. Weer eens wat anders dan rijst met boontjes/ei/ui/wortel. En dat terwijl er ook een groep sushi was gaan eten. Waarom ben ik niet meegegaan!

This entry was posted in Reizen, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*