The Long Walk to Justice: Dag 4 –> Terrorisme in Londen, nog meer persaandacht

Mijn vorige post over de G8-top had de laatste moeten zijn, maar er gebeurde gisteren en vandaag toch nog weer andere zaken. Gisterochtend op het vliegveld van Edinburgh zag ik een aantal mensen om een televisiescherm staan. Nieuwsgierig liep ik op hen af om te kijken wat er aan de hand was. ‘Explosions in London Underground’, stond er in beeld. Het leek een ongeluk te zijn. Na enige tijd wandelde ik verder naar de gate, mijn vliegtuig vertrok al bijna. Twee minuten later passeerde ik weer een tv, er werd nu gesproken over een mogelijke terroristische aanslag. Ik moest echter verder en belde in het vliegtuig naar Nederland voor meer informatie. Die was er nog niet, maar toen we richting vertrek gingen taxiën zag ik ineens een grote groep zwaar bewapende marechaussee het vliegveld op komen. Extra beveiliging.

Eenmaal in Nederland begreep ik dat het echt om een aanslag ging. In een keer was Afrika van de agenda verdwenen. Alles ging nu over de aanslag. Logisch, maar ook frustrerend. De burgemeester van Londen en Tony Blair zijn gelukkig al snel scherp: ‘London will not be divided by these cowards’, en de G8 ook niet. De top gaat door, moet door.

Later op de dag belt BNN. Zij willen toch ook aandacht aan mijn verhaal besteden, ondanks de aanslagen. Rond 17 uur ben ik live in de uitzending, maar de presentator heeft vooral zin in grappen maken en maakt zelfs een smakeloze grap over de aanslag. Die pareer ik direct, ik wil gefocust blijven op waar het om gaat: de mensen in Afrika. ‘s Avonds lees ik ook het artikel in het RD. Die is erg goed, tot mijn verrassing. De PvdA Rotterdam zegt mijn verhaal ook op de lokale site te plaatsen (www.pvdarotterdam.nl) en Nieuwe Revu doet hetzelfde (over een half uur op www.nieuwerevu.nl).

Vanmorgen belt het Rotterdams Dagblad weer, of ik nog in Edinburgh was toen de aanslag plaats vond. Ik leg de situatie zoals die gisteren was uit. Vandaag of morgen ook daar dus weer wat over in het RD.

Herman heeft de twee uitzendingen bij Giel Beelen op radio 3 en de uitzending bij BNN op mp3 gezet.
http://hirlam.nt4all.nl/InterviewKirsten7-7-2005_op_3FM.mp3 (donderdag 7-7)
http://www.xs4all.nl/~locuta/africa

This entry was posted in Reizen, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*