Verkiezingstips voor Nederlandse partijen

In een van de oude schoolkranten van het Bonaventuracollege in Leiden waar ik jarenlang hoofdredacteur van was, kwam ik een oud krantenartikel tegen. Dit is dus bloedserieus. Gaat over ‘screaming Lord Sutch’ van de Monster Raving Loony Party, die in 1996 voor het eerst niet meedeed aan de Britse verkiezingen. Meer dan 40 keer deed hij dat wel, maar hij won gek genoeg nooit een zetel. Hoewel hij in 1996 zelf dus niet meer meedeed, deed zijn partij dat wel. Aan de programmapunten kunnen Nederlandse politici nog een puntje zuigen. Ik quote uit het krantenartikel:

‘De Monster-partij brengt tientallen kandidaten in het veld. Het partijprogramma belooft dit jaar verwarmde toiletbrillen voor gepensioneerden en het doortrekken van de kanaaltunnel naar Zwitserland, zodat Groot-Brittannië een belastinghaven wordt. De laatste beleidsvoorstellen zijn om van ongebruikte kolenmijnen centra voor bungee jumpen te maken, en die door politici te laten testen, alsmede fosforiscerende voeding voor honden zodat men in het donker niet in de drollen trapt. De partij wil in elk geval de decimale tijd invoeren, met dagen van 10 uur en uren van 10 minuten. ‘De huidige tijdindeling is te verwarrend, zeker als je een kater hebt en te laat bent voor het werk.’

Sutch stelde zich als winnaar te zullen uitroepen als meer mensen thuisblijven dan gaan stemmen. Hij had vijf pond ingezet dat hij de volgende premier zou worden -volgens bookmakers een kans van 1 tegen 15 miljoen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*