Verslag van de Open Huizen Dag 2013

photo-14Vandaag bezocht ik het absurde aantal van 15 woningen tijdens de Open Huizen Dag. Gelukkig had ik van tevoren de adressen al zo geordend dat ik een beetje een logische route kon rijden met mijn motor, anders had ik het niet gehaald in de vier uur die de open ‘dag’ duurt. Hieronder in een random lijstje wat je zoal overkomt op zo’n dag. En wat je ziet. Althans, wat ik dus meemaakte vandaag.

– Bij twee woningen bleek niemand thuis. Ook al hing er een poster op het raam dat ze meededen aan de Open Huizen Dag. Bizar… meedoen kost in veel gevallen tussen de 89-150 EUR (afhankelijk van je makelaar). Nou ja, dan verkoop je je huis toch gewoon niet?

– De zon scheen… dat was maar goed ook, daardoor kwam ik er achter dat het bij drie woningen ontzettend warm was in kamers die in de zon lagen. Als in: sauna. Niet kopen dus.

– En in het verlengde van die warmte: bij veel woningen was het binnen ongelooflijk muf. Alsof je huizen binnenkomt waar al 30 jaar niemand geweest is. Terwijl er toch wel degelijk mensen woonden. Bak dan die appeltaart!

– Over die appeltaart: bij de 1-na-laatste woningen hadden ze die ook daadwerkelijk! Je kon daar ook koekjes, paaseitjes, frisdrank en koffie krijgen. Bij één woning lag een goedbedoeld maar ongebruikt schaaltje met koekjes, bij één woning stond een bakje chocotoffs, bij de rest moest je doodhongeren. 🙂

– De meeste woningen kwamen wel overeen met de foto’s. Wat erg opviel (was me ook al eerder opgevallen in mijn zoektocht de afgelopen maanden) is dat er praktisch géén woningen zijn die serieuze vloerbedekking hebben. Bijna iedereen heeft parket of hout of iets wat daar op lijkt. Vloerbedekking anno 2013 is helemaal uit zo te zien. Ik ben er zelf juist wel fan van (maar heb suf genoeg zelf ook parket).

– Sommige woningen hadden maar één of twee kijkers gehad. Aan het eind van de dag kwam ik bij twee woningen die er juist extreem veel hadden. Bij de ene was ik de 18e (en nummers 19 en 20 kwamen vlak na mij binnen), bij de ander was het nog ‘erger’: daar was ik de 25e en nog voordat ik zes minuten later weg was, waren er nog zes andere kijkers!

– Eén woning had zowel voor als achter getint glas: van buiten kun je dan niet naar binnen kijken (soort spiegel), van binnen wel naar buiten. Enige probleem: de zon scheen heerlijk, maar zodra je binnen komt, is het gewoon erg donker. Niet donker donker, maar gewoon… alsof het een soort winters donker is. Dat werkt op je gemoed… En wel jammer, want verder was het een prima woning. Maar álle ramen vervangen… dat kost ook weer een kapitaal.

– Bij één woning die uit twee woonlagen bestond was de badkamer op een andere verdieping dan de slaapkamers. Het kan, theoretisch gezien. Maar handig… nee.

– Bij één woning moest werkelijk álles nog worden gedaan. Er zat niet eens een vloer in. En geen keuken. De prijs was echter zodanig alsof alles er al wel in zat. De meneer met een accent alsof hij de Baron van Rodenrijs tot Rotterdam was die me rondleidde vertelde me dat dit een absolute buitenkans was. Ik kon de woning immers helemaal naar eigen inzicht en wensen inrichten. Geweldig toch? Ja, voor een ton minder. Dan wel ja. Oh, en bij het afscheid nemen wilde hij geen hand geven, maar zo’n ‘boks’. Toen ik hem verbaasd vroeg waarom zei hij: ‘ja maar, heel veel mensen hebben tegenwoordig toch.. hoe heet dat nou… smetvrees?’

– Bij één woning was de eigenaar verhinderd wegens ziekte. Via de makelaar was er een student ingevlogen uit Amsterdam om de Open Huizen Dag te doen voor die woning. Zowel de student als ik concludeerden dat het best een mooie woning was, maar dat de vraagprijs minstens 35.000 euro te hoog was. En hij kon het weten, want hij liep er de hele dag al rond en moest datzelfde van andere bezoekers aanhoren. 🙂

– Eén woning had een achtertuin met daarin een visvijver. De grote karper die daar rondzwom krijg je er gratis bij als je het huis koopt.

photo-15– Eén woning had lockers in de slaapkamer staan als kasten.

– Maar dat was nog niets vergeleken met de pamperdozen uit de jaren ’80 die bij een andere woning op zolder stonden. Kent u ze nog? 🙂

– Er was ook een woning die twee badkamers had. Dat is niet heel ongebruikelijk, maar in een huis met maar drie slaapkamers is het misschien wat overdreven. Of gewoon luxe.

– De mooiste woningen met de grootste oppervlakte waren soms goedkoper dan woningen waar nog van alles aan moet gebeuren. Waarbij ‘van alles’ dan bijvoorbeeld inhoudt: nieuwe vloeren, plafonds, keuken, badkamer, wc en elektra nodig. Dus.

– Eén woning was een soort junkiegarage. Ongelooflijke bouwval, waar het verschrikkelijk stonk. De prijs was echter wel 50.000 euro hoger dan een woning in een betere wijk, die groter was, en helemaal modern ingericht was.

– Slechts één woning was echt helemaal af en echt mooi. Eentje kwam daar in de buurt. Al met al… als ik naar mijn eigen huidige woning kijk, dan ziet die er meer dan prima uit. Ik heb niet meegedaan aan de Open Huizen Dag en sta ook (nog) niet op Funda, maar als iemand een leuk apartement zoekt in Rotterdam, in het centrum, met gratis parkeerplaats, en gewoon modern: zie dan hier. 🙂

Belangrijke les voor mensen die pas net gaan kijken: bezoek véél woningen… pas na een huis of 10 krijg je echt gevoel voor wat een woning waard zou moeten/mogen zijn. Helaas voor vandaag… er zat niet iets bij waarvan ik meteen zei: ‘die wil ik,’ hoewel ik wellicht wel een bod ga uitbrengen op de een of andere woning. Die biedingen zullen dan wel een stuk lager zijn dan wat die mensen er voor denken te kunnen krijgen.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Verslag van de Open Huizen Dag 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*