Verslag vanuit de Tour de France, achter de schermen bij Smeets, Cruijff, Boogerd en Theunisse

Ik zit inmiddels al enkele dagen in de Tour de France. Een paar dagen geleden reed ik samen met Marco en Remco vanuit Nederland richting Barcelona. Onderweg wilden we ergens iets over de helft overnachten, maar dat bleek wat problematisch te zijn. Bij Montpellier was wel een weghotel, zo zagen we op de kaart. ´Wat was er ook alweer met Montpellier?´ dacht ik hardop. Pas toen we er bijna waren bedacht ik het me: daar zat de Tour de France precies die dag, voor de ploegentijdrit. Het weghotel bleek dan ook al vol te zitten, en was anders 76 euro per persoon geweest.

Dan maar een kleine 100km doorrijden naar de volgende. Daar bleken tientallen Tour de France auto´s voor de deur te staan, dus ik vreesde het ergste. Maar er was een 3-persoonskamer beschikbaar voor slechts 71 EUR. In totaal. En zo begon onze reis al goed.

De volgende dag reden we door naar Barcelona, waar het ons vervolgens 2,5 uur kostte om een parkeerplek te vinden. Au. Na een late lunch kwam onze host Ignasi uit zijn werk, waarna we in zijn garage konden parkeren. Een interessante namiddag volgde, waarin we onder andere een Spaanse APK meemaakten: je rijdt dan met auto en al een soort wasstraat door, waar je schokdempers en remmen getest worden. Binnen 10 minuten sta je weer buiten, met een OK sticker op je auto. Dat was een nogal aparte ervaring!

Gisteren moest ik Marco en Remco even achterlaten, omdat ik door de NOS was uitgenodigd om met een groepje (met onder andere Martijn van Dam, Joop Atsma, Maurits Hendriks, Gerard Dielessen, Cor van der Geest, Henk Hagoort en Alex Tielbeke) de Tour de France achter de schermen te volgen. In de stromende regen trokken we naar Montjuic waar de etappe aan zou komen. Achter de coulissen lagen duizenden kabels in een eindeloze georganiseerde chaos. De NOS-trailer stond ergens achteraan. Bij een tv-schermpje buiten zaten wat medewerkers en gasten naar de etappe te kijken. Michael Boogerd was een van hen. Met nog 5km te gaan besloten we naar de finishlijn te lopen. Daar kwamen we Bernard Hinault nog tegen. We konden zonder enige moeite letterlijk naast de streep gaan staan. Ik heb geprobeerd wat foto´s te maken van de aankomst. Met enig succes. Ik kan ze nu alleen nog niet uploaden, want heb geen tijd (moet over 2 minuten weg).

Even snel dus: na de etappe en diner reden we met een bus een kilometer of twintig naar een buitenstadje van Barcelona, waar de avondetappe werd opgenomen. Ik had beloofd Mart Smeets een kusje te geven, maar dat heb ik maar achterwege gelaten. Alleen even hoi gezegd. We bekeken de uitzending van een meter of tien afstand. Er werd flink gegniffeld om het totale gebrek aan kennis over wielrennen van gast Johan Cruijff. En er waren wat gefronste wenkbrauwen over het gesprek met Theunisse, waarin op geen enkel moment ook maar werd gerefereerd aan zijn dopingverleden, wat de context van zijn overwinning op de Alp D´Huez toch wel scherper stelt. Maar ach… de Tour is de Tour is de Tour.

Out of time. Ik moet NU de bus weer in, we gaan naar de ville de depart. Oftewel: naar de start van de etappe van vandaag. Daarna sluit ik me weer aan bij Remco en Marco en dan rijden we naar Andorra, de Pyreneeen in voor de bergetappes!

This entry was posted in Reizen, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*